code: A7238      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 2
naam: Weco. Dynamiek en ondernemerschap
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. A.R. Thurik, mw. drs. I. Verheul
contactpersoon: prof.dr. A.R. Thurik, mw. drs. I. Verheul
secretariaat: AE/Ie&ba
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger)
aanbevolen:
  • A7234 - Small business economics
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege, 2 - 3 uur per week
tentamenvorm: mondeling n.a.v. ingeleverde onderzoekverslagen
tentamenperiode: wordt in overleg vastgesteld
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Inzicht geven in de rol van (kleine) bedrijven op markten en de betekenis van 'economische dynamiek'. Het (empirisch) onderzoekproces (open problemen, gebruik van data en eenvoudige statistiek, verslaglegging, toegepast onderzoek) staat centraal. Dit werkcollege is zeer geschikt voor studenten die op het randvlak van de algemene economie en bedrijfseconomie ervaring willen opdoen met onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van structuurveranderingen in de bedrijvensector.

Waar het werkcollege A7248 - Ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf aandacht heeft voor de management problematiek van het kleine bedrijfsleven, ligt de nadruk in het werkcollege A7238Dynamiek en ondernemerschap op de rol van het kleine bedrijfleven in het economisch proces.

Inhoud

Het werkcollege Dynamiek en ondernemerschap staat in het teken van de economische dynamiek. Economische dynamiek bestudeert de oorzaken en gevolgen van veranderingen in bedrijfstakken en is hierdoor van direct praktisch belang voor bijvoorbeeld het strategisch management in bedrijven en voor het mededingingsbeleid van de overheid. Ook speelt economische dynamiek een grote rol bij het begrijpen van de oorzaken en gevolgen van de opkomst van het kleine bedrijfsleven en bij vragen als: wat is de nieuwe economie, waar komt zo'n economie vandaan en waar leidt zo'n economie toe.

In het werkcollege Dynamiek en ondernemerschap wordt speciaal aandacht besteed aan kleine bedrijven, ondernemerschap en de nieuwe economie. Het is gericht op de bijzondere plaats die kleine en middelgrote bedrijven innemen. Bijna alle toe- en uittredende en snel groeiende bedrijven zijn klein van omvang. Veel van het ondernemerschap en economische dynamiek kan hier dus worden gevonden. Er is een vermoeden dat economische groei het grootst is daar waar kleine bedrijven het snelst groeien. Belangrijk is dus de vraag waarom 'ondernemerschap' zo sterk kan verschillen per bedrijfstak en per land. Er is een algemene verschuiving van schaalvergroting naar schaalverkleining zichtbaar. Er wordt wel gezegd dat wij van de management economie in de ondernemerschapseconomie zijn terechtgekomen. Het aantal nieuwe banen bij kleine bedrijven is veel groter geweest in de laatste 20 jaar dan in de grote bedrijven. In de Verenigde Staten is het aandeel in de werkgelegenheid van de grootste 500 bedrijven (Fortune 500) gedaald van 20% in het begin van de jaren '70 tot iets minder dan 7% nu. Ook grote bedrijven ondergaan belangrijke veranderingen. Zij hebben zich steeds meer toegelegd op kernactiviteiten en overige activiteiten zo veel mogelijk uitbesteed, bijvoorbeeld d.m.v. een management-buy-out. Dynamiek in de economie heeft dus altijd een externe (markt) betekenis en een interne (organisatorische) betekenis. In het werkcollege Dynamiek en ondernemerschap bestaat dus zowel aandacht voor algemeen als bedrijfseconomische processen.

Voor het werkcollege Dynamiek en ondernemerschap is een samenwerkingsproject aangegaan met Indiana University in de Verenigde Staten. Het werkcollege Dynamiek en ondernemerschap is gekoppeld aan het werkcollege Regional Development van de School for Public and Environmental Affairs (SPEA) van Indiana University en zal hierdoor ieder jaar een andere opzet hebben.

Verplichte literatuur

Reader Small Business Economics

 5-7-2002