code: A0212      studiebelasting: 4 sp      periode: trim. 3
naam: Statistiek 3
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: ectrie/prop
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. A.J. Koning
contactpersoon: dr. A.J. Koning
secretariaat: E&B
aanmelding: inschrijven voor practicumgroepen
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 3 uur hoorcollege en 3 uur practicum per week
tentamenvorm: schriftelijk
mogelijkheid tot deelname aan toetssysteem
tentamenperiode: mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Anders dan bij fysische modellen heeft men bij economische vergelijkingen te maken met een belangrijke post onzekerheid; enerzijds omdat er iets mankeert aan de vergelijking zelf, anderzijds omdat economische grootheden vaak moeilijk meetbaar (bijv. werkeloosheid) dan wel (gedeeltelijk) onvoorspelbaar (bijv. verkeersaanbod, koopgedrag, oogstomvang) zijn. Uitspraken na economische analyse zijn typisch behept met die onzekerheid. Door modellering van de onzekerheid in stochastische modellen kunnen onzekere uitspraken omgevormd worden tot kansuitspraken. Hiertoe is een hele receptuur van schatten en toetsen beschikbaar, heel veel ook in de vorm van computerpakketten. Door ondeskundige toepassing (d.w.z. het niet overzien van het traject vanaf modellering tot aan toepassing) kan men zich lelijk vertillen aan statistische recepten.

In deze module wordt de in A2011 - Statistiek 2 ingezette inleiding tot de kansrekening afgerond, en wordt een begin gemaakt met het behandelen van de belangrijkste statistische principes en technieken.

Inhoud

Functies van kansvariabelen, order statistics, QQ-plots, centrale limietstelling, puntschatters, intervalschatters, schattingsmethoden, toetsen van hypothesen, betrouwbaarheidsintervallen, Neyman-Pearson lemma, Minitab.

Verplichte literatuur

 29-1-2002