code: A8333      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1, sem. 2
naam: Weco. Entrepreneurship and business strategy
internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/vak/a8333/
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. J. Bruining, drs. J.G. Groeneveld, mw. drs. N.A. Hofstra, drs. L.P.O. Kloosterman, prof.dr. H.J. Oppelland, e.a.
contactpersoon: mw. A. Mes
secretariaat: M&O
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 augustus of 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie, èn
  • minimaal 27 sp uit het Doctoraal-1 economie behaald  (cijfers 5,5 en hoger)
gewenst:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijken in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • A8334 - Weco. Corporate entrepreneurship
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: student wordt beoordeeld op basis van zijn participatie tijdens de verschillende werkcollege-activiteiten en de schriftelijke bijdragen in de vorm van nota's en onderzoeksverslagen
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: -

Doelstelling

  1. het leren om over vak- en functiegrenzen heen te denken en integratieve analyse- en oplossingsvaardigheden
  2. begrip en inzicht ontwikkelen in:
  3. het leren bestuderen en leren omgaan in zowel theorie als praktijk met aspecten en elementen van ondernemingsbeleid en de daarmee samenhangende besluitvormingsprocessen in ondernemingen.

Inhoud

In het werkcollege Entrepreneurship and Business Strategy staat de ontwikkeling van strategisch denken en een strategische visie centraal. Binnen het werkcollege zal zo evenwichtig mogelijk aandacht worden besteed aan de onderscheidende functionele gebieden, te weten:

Het college is opgebouwd uit de volgende drie blokken:

In de blokken wordt achtereenvolgens aandacht besteed aan:

De verplichte praktijkopdracht vormt een belangrijk en voor de studenten uitdagend onderdeel van dit werkcollege, omdat de studenten moeten en willen bewijzen zinvol te kunnen functioneren in een werkelijke ondernemingssituatie. Studenten functioneren hierbij als management consultants in een leersituatie. Vanzelfsprekend vraagt een dergelijk intensief contact met de praktijk een - gewaardeerde - inspanning/belasting voor de werkcollege studenten. Daarom kan bij goed gevolg de praktijkopdracht worden ingebracht als Stage. Dit wordt gewaardeerd met 6 studiepunten. Deze kunnen worden ingeruild voor twee modulen keuzevak. Studenten die in de lijn of staf via bijvoorbeeld een traineeship over een aantal functies/werkplekken willen rouleren om brede ervaring op te doen, zodat de vervolgbaan op ondernemingsbeleidsniveau ligt, maar ook studenten die een eigen onderneming willen starten hetzij zelf, hetzij binnen een reeds bestaand bedrijf, zullen in dit werkcollege de volgende uitdagingen kunnen vinden:

Verplichte literatuur

Wordt in een brief aan alle toegelaten studenten bekendgemaakt.

 4-4-2001