code: A8334      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 2
naam: Weco. Corporate entrepreneurship
internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/vak/a8334/
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. J. Bruining, drs. J.G. Groeneveld, mw. drs. N.A. Hofstra, drs. L.P.O. Kloosterman, prof.dr. H.J. Oppelland, e.a.
contactpersoon: mw. A. Mes
secretariaat: M&O
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het D.1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger)
gewenst:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijken in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: student wordt beoordeeld op basis van zijn participatie tijdens de verschillende werkcollege-activiteiten en de schriftelijke bijdragen in de vorm van nota's en onderzoeksverslagen
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: -

Doelstelling

  1. De student inzicht laten krijgen wat bij ondernemingen, die ingrijpende veranderingen meemaken nodig is voor een adequaat ondernemingsbeleid en implementatie ervan door het management. Hierbij wordt vanuit de samenhang tussen de bedrijfseconomische vakgebieden financiering, accounting en control, organisatie en marketing gekeken naar de inhoud en het proces van het ondernemingsbeleid. De onderwerpen die geprononceerd aan de orde komen zijn:
  2. De student aan de hand van theoretische inzichten een snelle praktische ‘scan’ laten maken van de relevante bedrijfsproblematiek in het kader van een ingrijpende verandering.

Inhoud

De bedrijfseconomische wetenschap heeft zich in de afgelopen decennia steeds verder in haar deeldisciplines gedifferentieerd en gespecialiseerd. Als gevolg hiervan is een grote mate van fragmentatie opgetreden van deze oorspronkelijke monodiscipline. De samenhangende integrale bedrijfseconomische beschouwing van vraagstukken van ondernemingsbeleid en implementatie dreigt verloren te gaan en wordt in dit werkcollege gekoesterd.

Ondernemingen in verandering (aanpassingen in strategie, cultuur, structuur en ondernemerschap), ontwikkelingen van binnenuit en buitenaf (zeggenschap aandeelhouders, interne en externe waardebepaling/valuation) en niet te vergeten de daarbij behorende informatie technologie (IT), informatie-overdracht (o.a. communicatie) en advisering zijn stuk voor stuk aspecten die een onderneming noodzaken tot een continue heroverweging en herdefiniëring van de aard en de omvang van de ondernemingsactiviteiten.

Aan waardering van ondernemingen, segmenten van ondernemingen of aandelen daarin bestaat behoefte bij bijvoorbeeld opvolging, buy-out, buy-in, overname, fusie, e.d.

Een zelfstandig ondernemer dient van veel c.q. alle markten thuis te zijn. Belangrijk is dan een zo breed mogelijke basis van bedrijfseconomische kennis aangevuld met bedrijfs-planmatige inzichten.

Studenten die in de lijn of staf via bijvoorbeeld een traineeship over een aantal functies/werkplekken willen rouleren om brede ervaring op te doen, zodat de vervolgbaan op ondernemingsbeleidsniveau ligt, maar ook studenten die een eigen onderneming willen starten hetzij zelf, hetzij binnen een reeds bestaand bedrijf, zullen in dit werkcollege de volgende uitdagingen kunnen vinden:

Tevens is door de adviesproblematiek een goede voorbereiding mogelijk op beroepen als consultant (voor ondernemingsvraagstukken) en business valuator. Hierbij kan bijvoorbeeld een koppeling gemaakt worden met de weco’s A2441 - Weco. Organisatie-advisering (Management consulting) en A2342 - Weco. Ondernemingsfinanciering.

Verplichte literatuur

Wordt in een brief aan alle toegelaten studenten bekendgemaakt.

 4-4-2001