code: A1821      studiebelasting: 6 sp      periode: sem. 2
naam: Organisatie van de informatieverzorging 1 en 2
internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/vak/a1821/
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.drs. H.C. Kocks, e.a.
contactpersoon: mw. A. Bik
secretariaat: EURAC
aanmelding: inschrijving voor de practicumgroepen in december 2000.
Inschrijfformulier verkrijgbaar en inleveren bij Bureau Onderwijsondersteuning van Eurac bv, kamer H 13-2
toelatingseisen: -
gewenst: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege en 2 uur practica
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen:
  • een behaald practicumaccoord A1821 - Organisatie van de informatieverzorging 1 en 2
  • een 5 of hoger voor A2130 - Administratieve en comptabele informatie 1a
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Zie onder.

Inhoud

De doelstelling van de module Organisatie van de informatieverzorging 1 en 2 is de student kennis, inzicht en beperkte vaardigheid bij te brengen ten aanzien van het besturen, doen uitvoeren en beheersen van (financiële) processen gericht op de volledigheid van de opbrengstverantwoording en de toelaatbaarheid van de kosten/uitgaven. Voor een deel is de inhoud van deze module de zogenaamde Klassieke Administratieve Organisatie. Het genoemde besturen, doen uitvoeren en beheersen is binnen elke organisatie, en dus ook voor controllers en accountants, nog steeds van grote betekenis.

Het bovenstaande houdt in dat deze module handelt om de zogenaamde betrouwbaarheid van (financiële) informatie. Het gaat daarbij om het definiëren van een zodanig te treffen stelsel van maatregelen dat betrouwbare (volledige en juiste) informatie kan worden verkregen waardoor binnen gegeven toleranties de volledigheid van de opbrengsten en de toelaatbaarheid van de kosten/uitgaven van een onderneming zijn gewaarborgd. Aan de orde komen zowel de Nederlandse (Starreveld/Jans) als de Angelsaksische (cycle-approach) opvattingen. Tevens komt aan de orde de invloed van het gebruik van Informatie- en Communicatie Technologie (ICT) op die betrouwbaarheid van (financiële) informatie. Deze module wordt afgesloten met een practicumaccoord en een schriftelijk tentamen.

Als eindtermen van dit vak geldt dat de cursist bekend is met:

Het practicum bestaat uit het behandelen van uitwerkingen van in teamverband uitgewerkte vraagstukken. De teams bestaan uit 5 of bij uitzondering 6 studenten. Het is aan te bevelen als team in te schrijven. Individuele inschrijvingen en inschrijvingen van incomplete teams worden geaccepteerd, doch bij de indeling in practicumgroepen worden deze laatste inschrijvingen geformeerd tot teams van 5 personen zonder rekening te houden met persoonlijke voorkeuren.

Verplichte literatuur

Nader op te geven.

 9-3-2001