code: ASF17      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Politicologie voor economen
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. J.J. Pelle
contactpersoon: mw. A. Lagerwaard
secretariaat:
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: mondeling
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Het leerdoel van de cursus is studenten op politicologisch verantwoorde wijze kennis, inzicht en oordeelsvermogen aan te reiken omtrent de politieke (overheidsgerelateerde) context van economische processen en problemen.

Inhoud

Economische processen en economische problemen kennen relevante politieke determinanten. Aan de wereld van de politiek valt voor economen niet te ontsnappen. Het is daarom zinvol dat studenten in de economie kennis verwerven over politieke macht, invloed of lobbyen. Of dat zij inzicht krijgen in de wijze waarop het politieke spel door bijvoorbeeld ministers, Kamerleden, ambtenaren en leden van pressiegroepen wordt gespeeld. Het keuzevak Politicologie voor economen biedt daartoe de gelegenheid.

De cursus is sterk gericht op de empirische praktijk. Aan studenten zal worden getoond (uiteraard na eerst aandacht te hebben besteed aan de fundamentele concepten van de politicologie, zoals macht en invloed) hoe de politieke praktijk functioneert en van belang is voor de economie. In dit verband zal onder meer aandacht worden besteed aan politieke partijen, kiesstelsels, kabinetsformatie, regering, parlement, openbaar bestuur, pressiegroepen, media en Europese Unie. Vervolgens worden deze empirische inzichten geconfronteerd met enkele normatieve opvattingen over hoe de Nederlandse politiek behoort te functioneren.

Het programma wordt afgesloten met een werkbezoek, dan wel een gastspreker.

Verplichte literatuur

 29-1-2002