code: A7740      studiebelasting: 3 sp      periode: trim. 3
naam: Financieel-economisch management
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: jpk/jaar 2
voertaal: Nederlands
docent(en): mw. drs. C.M. van Mourik, dr. O.W. Steenbeek
contactpersoon: dr. O.W. Steenbeek
secretariaat: JPK
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 3 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk, open vragen + uitsluitend voor gedeelte Van Hoepen: open boek tentamen
tentamenperiode: mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Doel van het vak is de student een basiskennis te geven van het financieel-economisch management door Japanse ondernemingen. De basis-vraag die aan bod komt, is hoe ondernemingen aan de benodigde financiering komen en hoe Japan’s financiële markten functioneren. Correcte verslaggeving is daarbij noodzakelijk, opgelegd door wetgeving en beursregels.

Inhoud

Het eerste gedeelte van de cursus behandelt financiële verslaggeving. De nadruk ligt niet op de techniek van het boekhouden, maar op de algemene structuur en de informatiewaarde van het jaarverslag. Vervolgens wordt ingegaan op de verschillen in jaarverslaggeving tussen West-Europa en Japan.

In het tweede gedeelte van de collegereeks komt de prijsvorming op financiële markten aan bod. Na een algemene inleiding zal de situatie in Japan worden behandeld. Er zal onder meer aandacht besteed worden aan de oorzaken en gevolgen van de speculatieve zeepbel aan het eind van de jaren '80, de langdurige recessie en het proces van financiële deregulering die daarop volgde en de veranderende rol van de banksector. Tenslotte zal ingegaan worden op de recente financiële crisis in Azië en de gevolgen voor Japan.

Verplichte literatuur

 29-1-2002