code: A7737      studiebelasting: 3 sp      periode: trim. 2
naam: Economische geografie van Japan
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: jpk/jaar 1
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. G.A. van der Knaap
contactpersoon: mw. M.Th. Geerders
secretariaat: JPK
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoorcollege + opdrachten uitvoeren
tentamenvorm: schriftelijk, open vragen
tentamenperiode: maart/april, augustus (herkansing)
tentameneisen: opdrachten afgesloten
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur + werkstuk

Doelstelling

Inzicht te krijgen in de ruimtelijke gevolgen van maatschappelijke ontwikkelingen in Japan: deze kunnen zowel internationaal als nationaal van karakter zijn. Het gaat dan in het bijzonder om de kenmerken en de aard van de regionale ontwikkelingen en de dynamiek van de stedelijke structuur. Dit laatste heeft betrekking op het functioneren van de steden als deel van een economisch systeem en steden als plaats voor wonen, werken en consumeren.

Inhoud

De ruimtelijke organisatie van het hedendaagse Japan is sterk beïnvloed door drie met elkaar samenhangende ontwikkelingen. Het gaat hierbij dan om: (1) de transformatie van een agrarische naar een industriële samenleving, (2) de ruimtelijke gevolgen van de industriële revolutie en (3) de stedelijke groei en de ontwikkeling van de diensteneconomie. De bespreking beslaat de periode vanaf 1868 tot heden, met nadruk op de ontwikkelingen na 1945. Hierbij wordt in het bijzonder ingegaan op de demografische ontwikkeling en de verstedelijking, de relatie tussen de kernen en de periferie. Dit laatste wordt besproken tegen de achtergrond van veranderingen op de arbeidsmarkt met betrekking tot regionale verschillen in deelname. In de context van voor de industriële  ontwikkeling wordt ingegaan op de regionale gevolgen van krimp- en groei-industriën, met name de ijzer- en staalindustrie en de micro-elektronica. De industriële verandering en de opkomst van de diensten- economie na 1985 wordt toegelicht aan de hand van de stedelijke ontwikkeling. In het bijzonder wordt hierbij aandacht geschonken aan de rol van Tokyo als centrum van activiteit en de opkomst van netwerksteden. 

Verplichte literatuur

Er is geen boek voorhanden dat de collegestof dekt. Daarom is er een reader gemaakt op basis van een selectie van hoofdstukken en tijdschriftartikelen.

 29-1-2002