code: A7736      studiebelasting: 3 sp      periode: trim. 1
naam: Geschiedenis van Japan
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: jpk/jaar 1
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. Th.S.J. van der Putte
contactpersoon: mw. M.Th. Geerders
secretariaat: JPK
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 3 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk, open vragen
tentamenperiode: november/december, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + eventueel extra literatuur

Doelstelling

Het verkrijgen van inzicht in de wordingsgeschiedenis van de Japanse samenleving.

Inhoud

De 16e eeuw geldt als een transformatieperiode in de geschiedenis van de Japanse samenleving. Werden de eeuwen daarvoor gekenmerkt door een afwisseling van centraliserende en decentraliserende tendenzen, na 1600 nam de centralisering van de politieke macht alleen maar toe en anno 1700 was Japan een samenleving met een dominante centrale heerschappij, met een zich ontwikkelende nationale economie en nationale cultuur.

Wanneer wij ons verdiepen in de vraag waarom Japan zich vanuit de 19e eeuw zoveel sneller dan andere landen in Azië heeft ontwikkeld tot grootmacht, dan kunnen wij antwoorden vinden in de analyse van bovengenoemde omslagperiode en de processen die daaraan vooraf gingen. Vergelijking met ontwikkelingen elders in Azië dringt zich vanuit een dergelijk perspectief op.

Ook in cultureel opzicht vergroot kennisname van het verleden de oriëntatie t.a.v. het heden. Dat geldt voor vroegere Japanse verschijningsvormen van het Boeddhisme en Confucianisme. Het geldt eveneens voor uitingen van traditionele Japanse kunst en esthetiek.

Verplichte literatuur

Wordt aangekondigd op college

 29-1-2002