code: A7530      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Publiek en Europees vervoersrecht
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): mr.drs. P.A. van Reeven
contactpersoon: mr.drs. P.A. van Reeven
secretariaat: RHV/Vervoer
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoor-/responsiecollege, 2 uur per week
tentamenvorm: schriftelijk, open vragen
tentamenperiode: mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: wordt op het college besproken

Doelstelling

Inhoud

Van oudsher kenmerken de markten voor de verschillende vervoersmodaliteiten zich door een vrij verregaande overheidsregulering. Deze regulering geeft het kader, waarbinnen de op de vervoersmarkt werkzame ondernemers hun commerciële activiteiten moeten ontplooien.

Allereerst zal aandacht worden besteed aan een aantal hoofdelementen van het vermogensrecht en het bestuursrecht. Hierbij komen ook kort de organisatie van bestuur en rechterlijke macht en de basisbeginselen van het procesrecht (bezwaar en beroep) aan de orde. Vervolgens zal beknopt worden ingegaan op de belangrijkste leerstukken van het privaatrechtelijk (nationaal en internationaal) vervoersrecht uit Boek 8 van het Burgerlijk Wetboek en diverse internationale verdragen.

Het zwaartepunt van de stof ligt in de (economische en beleidsmatige achtergronden van) de vervoersmarktregulering en de (achtergronden en ontwikkelingen in) het Europese vervoerbeleid. Aan de hand van het EG-Verdrag zal de bestaande gemeenschaps- en nationale wetgeving voor de verschillende modaliteiten van het vervoer worden besproken. Een aantal onderwerpen zullen daarbij als leidraad dienen zoals liberalisatie, mededinging, staatssteun, infrastructuur, milieu en veiligheid. Hierbij wordt dus tevens ingegaan op de belangrijkste Nederlandse Ververvoerswetgeving zoals de Wet autoververvoer goederen, de Wet goederenvervoer binnenvaart, de Wet personenvervoer, de Wet zeescheepvaart en de Luchtvaartwet.

Verplichte literatuur

 29-1-2002