code: A7431      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Fiscaal ondernemerschap
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. P. Kavelaars
contactpersoon: mw. C.L. Kroes
secretariaat: FE
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: per week 2 uur hoorcollege afgewisseld met 2 practicumcolleges van 2 uur
tentamenvorm: schriftelijk (open vragen);
mondeling indien tenminste tweemaal schriftelijk tentamen is afgelegd en minimaal een vier en een vijf zijn behaald
tentamenperiode: december/januari, mei/juni
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

  1. het verschaffen van inzicht in de structuur en werking van het Nederlandse belastingstelsel, met name voor zover dit betrekking heeft op ondernemers onderworpen aan de inkomstenbelasting en aanmerkelijk belang houders/ondernemers;
  2. ten aanzien van bovengenoemde personen verschaffen van inzicht in de dwarsverbanden en wisselwerking tussen belastingrecht en (bedrijfs)economie.

Inhoud

De onderwerpen die op de colleges en in de literatuur met name aan de orde zullen worden gesteld zijn o.m.: winst uit onderneming, fiscale balans, staking en liquidatie, firmaproblematiek, de overgang naar de BV, het aanmerkelijk-belangregime, de directeur/grootaandeelhouder en bedrijfsopvolging.

Het belastingrecht ligt op het ontmoetingsvlak van juridisch en economisch denken. Als doctoraalvak wordt het gegeven op een zodanig peil dat de student aan inzicht en kennis ongeveer datgene kan bereiken, wat ook een accountant nodig heeft. Het vak wordt echter bepaald niet uitsluitend gegeven voor hen die de accountantsstudie willen gaan volbrengen. Belastingadviseur of fiscaal deskundige van een onderneming is men niet na het behalen van het tentamen fiscaal ondernemersschap (daartoe is het examen in de opleiding Fiscale economie een vereiste); men heeft evenwel de voet in de stijgbeugel voor verdere zelfstandige studie en kan na afronding van het vak een signalerende functie vervullen. Degene die zich niet verder specialiseert, zal echter ondervinden dat door het afleggen van het tentamen in fiscaal ondernemerschap vele gebeurtenissen in het economisch leven beter worden begrepen.

Voor hen die voornemens zijn zich na hun doctoraal examen toe te leggen op de accountantsstudie, verdient het aanbeveling het vak fiscaal ondernemerschap als keuzevak op te nemen, daar men anders na de doctorale studie alsnog tentamen zal moeten afleggen.

Verplichte literatuur

 29-1-2002