code: A7311      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Voortgezette econometrische theorie
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: ectrie/d23/major
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. H.K. van Dijk, prof.dr. M.J.C.M. Verbeek
contactpersoon: prof.dr. H.K. van Dijk
secretariaat: E&B
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Een inleiding te geven tot de econometrische analyse van verschillende recent in de belangstelling staande economische processen zoals mogelijke trends in de internationale en financiële economie; aankoopgedrag van consumenten van duurzame goederen; verwachte duur van bv. werkloosheid, en mogelijke convergentie tussen economische regio’s. Men moet in staat zijn zelfstandig de belangrijkste literatuur te volgen.

Inhoud

Onderwerp: Economische processen en econometrische analyse

Recente economische vraagstukken op gebieden als financiering, marketing, arbeidseconomie, en internationale economie hebben geleid tot nieuwe econometrische modellen. Verbeterd inzicht in niet-stationaire stochastische processen en de beschikbaarheid van grote data bestanden hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe econometrische technieken. Nieuwe modellen en technieken hebben geleid tot de invoering van nieuwe rekenmethoden gebaseerd op simulatie-technieken. Het college wordt gegeven in de vorm van een aantal blokken waarbij één onderwerp centraal staat. Per jaar wordt een keuze gemaakt van drie blokken (met mogelijke uitloop) uit de volgende onderwerpen:

  1. Logit-, probit- en duurmodellen
    Wat is de kans dat iemand, die een huis gekocht heeft, een hypotheek afsluit bij een bepaalde instelling? Wat is de kans dat een werkloze of afgestudeerde binnen een zekere tijdsduur een baan vindt?
  2. Mogelijk niet-stationaire processen
    Korte inleiding tot niet-stationaire verdelingstheorie (o.a. Brownse beweging) die behoort bij het schatten en toetsen van niet-stationaire modellen. Schijnregressies en coïntegratie.
  3. Econometrische analyse met behulp van simulatie-technieken
    Markov-Chain Monte-Carlo methoden. Toepassingen op modellen uit blok 1 en 2. Hoofdzaken van Bayesiaanse econometrie m.b.v. simulatie-technieken.
  4. Panels
    Een kort overzicht van een paar modellen uit de panelliteratuur.
  5. Semi- en niet-parametrische methoden
    Een inleiding tot flexibele modelstructuren en robuuste methoden.

Verplichte literatuur

Nader op te geven.

 29-1-2002