code: A7307      studiebelasting: 3 sp      periode: niet in 2001/2002
naam: Kwaliteitsbeheersing
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: ectrie/d23/major
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. A.J. Koning
contactpersoon: dr. A.J. Koning
secretariaat: E&B
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoorcollege 2 uur per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode:
tentameneisen: -
tentamenstof: -

Doelstelling

  1. begrip hebben van integrale kwaliteitszorg en de rol van statistiek in deze theorie;
  2. het beheersen van de voornaamste statistische technieken op het terrein van on-line en off-line kwaliteitsbeheersing inclusief toepassing.

Inhoud

Kwaliteit wordt vanuit twee oogpunten bekeken. Het traditionele, Westerse perspectief gaat uit van vaststaande specificaties waaraan een product moet voldoen (denk aan de ISO 9000 normenserie). Integrale Kwaliteitszorg (Total Quality Management) gaat daarentegen uit van continue verbetering van producten en diensten.

De opkomst van Integrale Kwaliteitszorg als managementfilosofie heeft geleid tot wat wel de derde industriële revolutie genoemd wordt. Volgens Deming, de grondlegger van de kwaliteitszorg, geeft kwaliteitsverbetering de aanzet tot een kettingreactie. Door kwaliteitsverbetering stijgt de productiviteit hetgeen lagere kosten met zich meebrengt, waardoor de prijzen concurrerend kunnen worden, zodat het marktaandeel vergroot en het bedrijf sterker wordt. Tegenwoordig moeten bedrijven continu aan verbeteringen blijven werken om te kunnen overleven. Zelfs sterk traditionele bedrijven zoals Hoogovens, hebben Integrale Kwaliteitszorg noodgedwongen moeten omarmen.

Integrale Kwaliteitszorg heeft een sterk statistische achtergrond. Deming baseerde zich op de ideeën van zijn leermeester Shewhart, die als eerste het stochastische karakter van een productieproces onderkende. Shewhart begreep dat de variatie van een beheerst proces, een proces dat stabiel gedrag vertoont, alleen teruggebracht kan worden aan de hand van inzicht in de structuur van de variatie. Ad-hoc methoden (denk aan de uit de ingenieurswereld afkomstige meet- en regeltechniek) kunnen de variatie enkel verhogen.

Later zijn andere concepten aan Integrale Kwaliteitszorg toegevoegd, bijvoorbeeld just-in-time. De concepten vormen één geheel, en mogen dus niet los van elkaar worden gezien. Voor just-in-time is bijvoorbeeld een kwalitatief hoogwaardig productieproces nodig.

Door Shewhart en Deming werd kwaliteitsverbetering van de fabriekspoort (massa-inspectie) verlegd naar de fabrieksvloer. De laatste ontwikkeling is het inbouwen van kwaliteit tijdens de ontwikkelingsfase van het productieproces, waardoor kwaliteitsverbetering nog eerder plaatsvindt. De belangrijkste man achter deze ontwikkeling is de Japanner Taguchi. Zijn methoden voor het robuust ontwerpen van een productieproces grijpen terug op de statistische theorie van proefopzetten.

Verplichte literatuur

 29-1-2002