code: A7170      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1
naam: Weco. Erasmus adviesproject/AEclipse
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. O.H. Swank
contactpersoon:
secretariaat: AE/Macro
aanmelding: via studievereniging AEclipse, vóór 1 augustus 2001
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger)
aanbevolen:
  • A7142 - Weco. Economie en beleid
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: wetenschappelijk onderzoek bestaande uit literatuuronderzoek en empirisch onderzoek onder begeleiding van docenten en/of medewerkers van het Onderzoek Centrum Financieel-Economisch Beleid (OCFEB)
tentamenvorm: beoordeling vindt plaats a.d.h.v. het geschreven rapport naar aanleiding van het gedane onderzoek
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: -

Doelstelling

Studenten de mogelijkheid bieden gedurende een half jaar met een grote mate van zelfwerkzaamheid wetenschappelijk onderzoek te doen naar een beleidsrelevant economisch onderwerp binnen een bepaald overkoepelend thema.

Inhoud

Maximaal vijf teams, ieder bestaande uit twee studenten, zullen onderzoek doen naar een deelgebied dat valt binnen het overkoepelende thema Human Capital. Ieder team zal begeleid worden door een tweetal personen die werkzaam zijn bij de capaciteitsgroep Algemene Economie c.q. OCFEB. Tweewekelijks vindt overleg plaats tussen de studenten en hun begeleiders. 

Het onderzoek vindt plaats van september 2001 tot maart 2002.

Gedurende het onderzoek zijn de deelnemende studenten als student-assistent in dienst van OCFEB. Dit betekent dat zij kamerruimte, computerfaciliteiten en databestanden tot hun beschikking krijgen. Tevens ontvangen de deelnemende studenten een salaris dat hoort bij een halve werkdag. Let op: de tijdsbesteding voor het Erasmus Advies Project omvat anderhalf tot twee werkdagen per week gedurende een half jaar. Gedurende de onderzoeksperiode worden de studentenonderzoeken tussentijds twee maal beoordeeld door de Kwaliteitsbewakingscommissie op hun kwaliteit en voortgang. Dit biedt de mogelijkheid tot tijdig bijsturen in geval van gebrekkige onderzoeken. Na het afronden van de onderzoeken beoordeelt de Kwaliteitsbewakingscommissie de eindrapporten en bepaalt zij of aan de onderzoeken studiepunten zullen worden toegekend. De kwaliteitsbewakingscommissie staat onder leiding van prof.dr. O.H. Swank.

De naar aanleiding van het onderzoek geschreven rapporten waaraan studiepunten zijn toegekend, zullen worden gebundeld in één eindrapport dat op het afsluitende symposium gepresenteerd zal worden. Tijdens dit symposium dat in mei 2002 plaatsvindt, presenteren de studententeams hun onderzoeksresultaten en wordt de Prof.dr. Lambersprijs uitgereikt aan het team dat het beste onderzoek verricht heeft. De jury die de onderzoeken beoordeelt, bestaat uit professionals die werkzaam zijn op het gebied van het thema Human Capital.

Voorbehoud

Het werkcollege gaat alleen door wanneer voldoende gekwalificeerde studenten (minimaal drie teams van twee studenten) willen deelnemen aan het project en hiervoor geschikt worden bevonden.

Verplichte literatuur

Afhankelijk van het onderzoeksonderwerp en in overleg met de begeleiders te bepalen.

 5-7-2002