code: A7165      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 2
naam: Weco. Arbeidsmarkt en verdelingsvraagstukken
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. J. Veenman
contactpersoon: prof.dr. J. Veenman
secretariaat: ISEO
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger)
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege met voordrachten
tentamenvorm: schriftelijke eindtoets met open vragen
tentamenperiode: mei/juni
tentameneisen: -
tentamenstof: verplichte literatuur en collegestof

Doelstelling

Inzicht verwerven in de werking van de arbeidsmarkt alsook in de gevolgen die daarvan uitgaan op

  1. bedrijven en instellingen,
  2. categorieën van arbeidsaanbieders, en
  3. de samenleving als geheel.

Inhoud

Aandacht gaat uit naar verschijnselen binnen arbeidsorganisaties zowel als daarbuiten. Tot de eerste behoren werving en selectie, en het ontstaan van interne markten (met ongelijke loopbaankansen). Voorts wordt ingegaan op processen van verdringing en flexibilisering, actuele arbeidsmarktverschijnselen die een eigen problematiek oproepen. Buiten de arbeidsorganisatie kunnen vraagstukken aan de orde komen als werkloosheidsverdeling en inkomensarmoede. Maar ook de complexe relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt krijgt aandacht. Bestudering van dergelijke verschijnselen is nuttig voor degenen die zich wensen voor te bereiden op managementfuncties in het bedrijfsleven zowel als voor hen die een functie bij bijvoorbeeld werkgevers- of werknemersorganisaties ambiëren. Studenten hebben een stem in het programma.

Van de studenten wordt een actieve bijdrage verwacht. Zij houden een voordracht over een van de capita selecta of treden op als co-referent bij een voordracht. Dit vereist zelfwerkzaamheid (o.a. literatuurstudie) en biedt de mogelijkheid een vaardigheid te ontwikkelen die na de studie van veel belang zal blijken te zijn.

Verplichte literatuur

J. Veenman, Arbeidsmarkt en maatschappelijke ongelijkheid, Over oorzaken en gevolgen, Van Gorcum, Assen, 1997 (ISBN 90 232 3283 6)

 5-7-2002