code: A7149      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 2
naam: Weco. Rente en aandelenmarkten
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. D.J.C. Smant, prof.dr. C.G. de Vries
contactpersoon: dr. D.J.C. Smant
secretariaat: AE/Macro
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger)
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege, 2 uur per week, werkstukken
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: mei/juni
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Doel is te voorzien in de grote behoefte aan modern opgeleide financieel economen, met een goed analytisch vermogen en kwantitatief inzicht. Uiteindelijk moet u een kritisch gebruiker worden van wetenschappelijke en populaire analyses, hetzij als wetenschapper, stafeconoom, analist, of anderszins, in de Europese financiële sector.

Inhoud

In dit college staan de binnenlandse financiële markten centraal. Belangrijke onderwerpen zijn hier de determinanten van de rente, risicopremies op obligaties en aandelen, de macro-economische oorzaken van risico, speculatieve luchtbellen en volatiliteit in financiële markten. Uitgangspunt is de efficiënte markt en rationeel gedrag. Zogenaamde anomalieën in financiële markten worden uitvoerig besproken. Waar mogelijk gaan we in op de integratie van inzichten uit de financiële theorie en de macro-economie.

Overdrukken van artikelen uit bijvoorbeeld de Wall Street Journal en de Financial Times helpen om het verband te leggen tussen de behandelde stof en de praktijk. De gewoonte is om een vraag in het schriftelijk tentamen betrekking te laten hebben op zo'n uitgedeeld artikel.
Verder worden tijdens het werkcollege uw werklust en analytische vaardigheden getest met een aantal werkstukken c.q. opdrachten.

Verplichte literatuur

 5-7-2002