code: A4332      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Systeem logistiek
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel, ectrie/d23/major
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. H.B. Roos
contactpersoon: mw. M.E.H.A. Vossen
secretariaat: RHV/Vervoer
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: werkstuk
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: werkstuk

Doelstelling

Het doel van dit vak is de student vertrouwd te maken met plaats, doel en inhoud van de logistiek benodigd gedurende de levenscyclus van de door ondernemingen en instellingen ingezette kapitaalgoederen.

Inhoud

De logistieke ondersteuning die nodig is voor de instandhouding van systemen, 'kapitaalgoederen' zoals vliegtuigen, vliegvelden, transferia, schepen, vrachtauto's, havens en F-16 squadrons, wordt onder meer aangeduid met de term 'ILS' en richt zich op het inrichten, instandhouden en afstoten van de voor bepaalde processen benodigde systeemfuncties en ondersteunende logistieke functies.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn: System Theory; Systems Engineering & Analysis; System Cost Effectiveness; Cost Engineering & Estimating; Subsistence, Operational en System Logistics; Logistic Elements; Life Cycle Cost(ing); Reliability, Availability & Maintainability; ILS-management; Onderhoud van transportmiddelen; Product Warranties; Typologie van infrastructurele werken, (lucht)haven-technologie en logistieke ondersteuning.

Het betreft hier een studiegebied dat veel verwantschap heeft met militaire logistiek, maar ook met hulpverleningslogistiek.

Verplichte literatuur

Reader, Systeem Logistiek (o.a.)

 29-1-2002