code: A4304      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Haveneconomie 2
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. P.W. de Langen, prof.drs. H.W.H. Welters, e.a.
contactpersoon: drs. P.W. de Langen
secretariaat: RHV/Vervoer
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: colleges, 2 uur per week
tentamenvorm: werkstuk
tentamenperiode: mei/juni
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Studenten nader kennis te laten maken met processen, bedrijven en ontwikkelingen in de haven.

Inhoud

In het tweede semester wordt er meer specifiek ingegaan op bepaalde aspecten van een haven. Mogelijkheden zijn het analyseren van deelmarkten, het bekijken van strategieën van havenbedrijven, het onderzoeken van thema's als achterlandverbindingen, arbeidsvoorwaarden of milieuvraagstukken in de haven etc.

Elk jaar wisselen deze thema's en wordt de studenten de mogelijkheid geboden een onderwerp te kiezen voor een werkstuk. Vervolgens worden de colleges afgestemd op de werkstukken, om zo een onderzoek in de praktijk te kunnen verrijken met inzichten uit de literatuur. Er wordt gebruik gemaakt van o.a. transporteconomie, industriële economie, strategisch management, management van verandering en andere vakgebieden. Deze disciplines worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in de processen die zich afspelen in de haven.

Rotterdam, als de grootste haven van de wereld, is een logische plaats voor het vak haveneconomie. Er is in Rotterdam veel specifieke havenexpertise aanwezig. Daarom zullen ook gastsprekers uit de praktijk een bijdrage aan het college leveren. Bovendien biedt de nabijheid van zo’n groot havencomplex vele mogelijkheden voor het leggen van contacten voor interviews, stages en -op den duur- goede carrièreperspectieven.

Verplichte literatuur

 29-1-2002