code: A4303      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Haveneconomie 1
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel, ectrie/d23/major
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. P.W. de Langen, prof.drs. H.W.H. Welters, e.a.
contactpersoon: drs. P.W. de Langen
secretariaat: RHV/Vervoer
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoorcolleges, 2 uur per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

De hoorcolleges zijn erop gericht de student inzicht te geven in de veelzijdige wereld van de haven.

Inhoud

In een zeehaven vindt een grote variëteit aan activiteiten plaats, zoals op- en overslag, sleepdiensten en beloodsing, die direct betrekking hebben op het behandelen van schip en lading. Daarnaast vormt de haven een aantrekkelijke vestigingsplaats voor een veelheid aan activiteiten: scheepswerven, logistieke dienstverleners, scheepsfinanciers en oliehandelaren. Een haven is niet alleen een schakelpunt in een transportketen, maar kent een grote eigen dynamiek, omdat er veel verschillende soorten bedrijven en soorten activiteiten in de haven te vinden zijn. Naast een knooppunt van goederen is een haven ook een knooppunt van geld, informatiekennis en kennissen. Bovendien ontmoeten in een haven verschillende ‘werelden’, zoals de internationale wereld van de zeevaart en logistiek en de lokale wereld van de stad en de havenarbeiders elkaar.

Onderwerpen als milieubeleid, toepassingen in informatietechnologie en het arbeidsklimaat kunnen specifiek op het niveau van de haven geanalyseerd worden. Daarmee is haveneconomie een veelzijdige discipline, die raakvlakken heeft met andere disciplines, zoals internationale economie, strategisch management en arbeidseconomie. In het college zal worden getracht deze veelzijdigheid kenbaar en inzichtelijk te maken, door verschillende perspectieven te onderscheiden en deze te behandelen.

Rotterdam, als de grootste haven van de wereld, is een logische plaats voor het vak haveneconomie. Er is in Rotterdam veel specifieke havenexpertise aanwezig. Daarom zullen ook gastsprekers uit de praktijk een bijdrage aan het college leveren. Bovendien biedt de nabijheid van zo’n groot havencomplex vele mogelijkheden voor het leggen van contacten voor interviews, stages en -op den duur- goede carrièreperspectieven.

Verplichte literatuur

Syllabus, te verkrijgen bij secretariaat RHV/Vervoer.

 29-1-2002