code: A4151      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Consumentengedrag 2: Thema's in het consumentengedrag
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel, ectrie/d23/major
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. G. Antonides, mw. dr. S.R. Wunderink
contactpersoon: dr. G. Antonides, mw. dr. S.R. Wunderink
secretariaat: M&O/Marketing
aanmelding: tijdens eerste college
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: deels hoorcollege, deels opdrachten aan kleine groepen, die hun resultaten presenteren aan de groep gedurende de maanden november-december op dinsdag en woensdag
tentamenvorm: schriftelijk tentamen + opdracht die 1 extra punt bij het tentamen oplevert
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Inhoud

In de minor Consumer behavior worden beslissingen van consumenten geanalyseerd, met als uitgangspunt de consument als individu. Een grondige kennis van de behoeften en beweegredenen van consumenten wordt verkregen door de psychologie van individuen te bestuderen en hun relatie tot de gemeenschap. Met deze kennis kunnen de reacties van de consument op informatie en prikkels uit de buitenwereld in hun onderlinge samenhang worden begrepen en voorspeld.

Behalve de basisprocessen spelen nog diverse andere factoren een belangrijke rol in het consumentengedrag. Deze betreffen de macro-omgeving van consumenten (demografie, cultuur, aanbod van goederen en diensten, en consumentenbeleid), sociale processen (huishoudens, referentiegroepen, adoptie van innovaties, levensstijl en de de consumptie van tijd, winkelgedrag, leeftijds- en etnische groepen), en nakoopprocessen (tevredenheid en klachten, milieuconsequenties, en welzijn). Tenslotte worden ook marktsegmentatie en productdifferentiatie, en consumentenonderzoek behandeld.

Deelnemers worden verplicht eenmalig een zeer beperkt onderzoek te doen ter illustratie van een van de onderwerpen en dit te presenteren in het college. Hiervan wordt ook een beknopt verslag verwacht. Dit bepaalt de helft van het eindcijfer. De andere helft wordt bepaald door het tentamenresultaat.

Verplichte literatuur

 26-4-2002