code: A4123      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Organisatie-ontwikkeling en menselijke kwaliteit: Organisatie- en maatschappij-ontwikkeling
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. A.A.M. Bekman
contactpersoon: dr. A.A.M. Bekman
secretariaat: M&O/Org
aanmelding: tijdens eerste bijeenkomst
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week,
gesprekken, praktijkwaarneming, onderzoek
tentamenvorm: persoonlijk werkstuk waarin collegestof, literatuur en eigen praktijkwaarnemingen verwerkt zijn aan de hand van een eigen onderzoekvraag
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof:
  • collegestof
  • verplichte literatuur; literatuurlijst beschikbaar bij docent

Doelstelling

Inhoud

De organisatie wordt in de gangbare management- en organisatieliteratuur hoofdzakelijk als een op voortdurend succes gericht systeem benaderd. De omgeving is turbulent en complex en dat maakt dit blijvend succes onzeker; dat vraagt bovendien om steeds weer nieuwe concepten en modellen. In deze colleges benaderen we de organisatie anders en wel als een modern maatschappelijk orgaan dat een praktische en morele verantwoordelijkheid draagt voor hoe door haar de samenleving ‘gemaakt’ en ‘verwerkt’ wordt. De organisatie werkt in dat proces niet alleen samen met de kapitaalverschaffers en klanten maar werkt ook met een wereldwijd netwerk van andere organisaties samen.

In de context van de organisatie als maatschappelijk orgaan is organisatie-ontwikkeling vooral ook van betekenis voor maatschappij-ontwikkeling. We behandelen daarom de organisatie als een combinatie van operationele processen, dat is de organisatie in actie, en veranderprocessen, dat is de organisatie in ontwikkeling. In het licht van dit onderscheid behandelen we onder andere thema’s als klant- en organisatieprocessen, procesmanagement, organisatiecultuur, samenwerken, persoonlijke verantwoordelijkheid, vrijheid en moraliteit.

In deze serie colleges brengen we steeds theorie en praktijk met elkaar in verband, we onderzoeken tevens met de gegeven gezichtspunten de eigen praktijkwaarnemingen. De colleges beogen de student een frisse, net even andere kijk op het fenomeen organisatie en organisatie-ontwikkeling te geven en daarmee de eigen blikrichting te verrijken.

Verplichte literatuur

Wordt nader bekendgemaakt.

 29-1-2002