code: A3903      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Economie van regio's en steden
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. L. van den Berg, e.a.
contactpersoon: prof.dr. L. van den Berg, mw. A.M. Vernède
secretariaat: RHV/RegEc
aanmelding: secretariaat RHV/RegEc
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur college per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: inlichtingen contactpersoon

Doelstelling

  1. inzicht verwerven in het functioneren van (stedelijke) regio's in ruimtelijk-economisch opzicht vanuit internationaal perspectief;
  2. inzicht verwerven in de economische consequenties van het ruimtelijk handelen door gezinnen, bedrijven en overheden;
  3. inzicht verwerven in het belang van de ruimtelijke omgeving voor het functioneren van ondernemingen;
  4. inzicht verwerven in de betekenis van globalisering en Europese integratie voor de regionale en stedelijke concurrentie.

Inhoud

In het college worden actuele vraagstukken op het gebied van de regionale en stedelijke economie zowel in theoretische als empirische zin behandeld. Kenmerkend voor dit vakgebied is de integrale benadering die nu eenmaal onvermijdelijk is wanneer de dimensie ruimte/afstand bij het economisch handelen wordt betrokken. Juist deze integratie (met o.a. vervoer, logistiek, ruimtelijk beleid, sociale processen, milieu) brengt de economiebeoefening een forse stap dichter bij de dagelijkse praktijk. De integrale en actuele invalshoek staan centraal bij de behandeling van onderwerpen, die zowel van toenemend belang zijn voor het management van ondernemingen als voor bijvoorbeeld stedelijk management. Mede onder invloed van de globalisering en de rol van kennis en informatie worden de kenmerken van de vestigingsomgeving en met name bereikbaarheid (in de meest ruime betekenis van het begrip) ervan steeds meer bepalend voor het bedrijfseconomisch resultaat. Het in ruimtelijk strategische zin kunnen denken is voor de moderne manager een must. Ook voor regionale en stedelijke overheden wordt strategieontwikkeling steeds belangrijker in verband met de toenemende concurrentie tussen steden en regio's, zowel op nationale als internationale schaal. In het college wordt achtereenvolgens ingegaan op de onderwerpen regio's op wereld- en Europees niveau, regionale economie en transport, effecten van grootschalige infrastructurele projecten en economie van stedelijke regio's.

Verplichte literatuur

Inlichtingen bij de contactpersoon.

 26-4-2002