code: A2967      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Wiskunde 1 (ectrie)
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: ectrie/d23/major
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. H.J.T. Hoogland
contactpersoon: dr. H.J.T. Hoogland
secretariaat: E&B
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoorcollege, 2 uren per week
tentamenvorm: wordt nader bekendgemaakt
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

De basisbegrippen van de fuzzy logica kennen en begrijpen.
Enkele toepassingen van de fuzzy logica kennen tot op een niveau van waaruit zelfstandige studie van de literatuur over dit vakgebied mogelijk is.

Inhoud

Fuzzy logica, de grondslag voor het flexibel redeneren.

In de praktijk krijgt men voortdurend te maken met problemen die niet scherp zijn omschreven en met vragen die niet alleen met ja of nee te beantwoorden zijn. Toch moet men in concrete situaties regelmatig beslissingen nemen over de vraag of wel/niet voldaan is aan zekere vaag omschreven criteria (voorbeeld: is deze kandidaat wel/niet geschikt voor die functie?).
Dergelijke problemen komen - ontdaan van alle context - neer op de vraag: behoort dit element wel/niet tot die verzameling? Hoewel het lijkt alsof deze vraag slechts met een volmondig ja of nee kan worden beantwoord, werkt men in de praktijk vaak met een heel scala aan antwoorden die daar tussenin liggen, eventueel slechts bedoeld voor intern gebruik (voorbeeld: deze kandidaat is voor 75% geschikt voor die functie).

In deze fuzzy logica wordt deze gedragslijn geformaliseerd, door de collectie antwoorden uit te breiden van de discrete verzameling {0,1}={nee,ja} tot het continue interval [0,1]. Hierdoor kan een element bijvoorbeeld voor driekwart (75%) tot een verzameling behoren. Zo wordt een exacte wiskundige basis gelegd voor een verschijnsel dat in de praktijk regelmatig optreedt. Fuzzy logica moet dan ook niet worden opgevat als vage logica, maar als logica die men toepast op fuzzy systemen, d.w.z. vaag omschreven systemen (het woord fuzzy blijft overigens meestal onvertaald).

In dit keuzevak leren we de grondbeginselen van de fuzzy logica kennen en maken we kennis met een aantal basisbegrippen van de fuzzy wiskunde, zoals fuzzy verzamelingen, lidmaatschapsfuncties, fuzzy getallen, fuzzy relaties, enz. Verder zullen we aandacht besteden aan toepassingen zoals fuzzy control van fuzzy systemen.

Verplichte literatuur

 29-1-2002