code: A2536      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1, sem. 2
naam: Weco. Externe verslaggeving
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel, econ/d123 (deeltijd)/profiel, fiscaal/d23
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. C.D. Knoops, drs. J. Wagensveld RA
contactpersoon: drs. C.D. Knoops
secretariaat: A&F/FinMng
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 augustus of 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger), inclusief A2532 - Financial accounting 1
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: -
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Nadat de vereiste basiskennis is verworven moeten de studenten zich in deze fase van de studie trainen in het zelfstandig werkzaam zijn op het gebied van de externe verslaggeving. Daartoe wordt aan de hand van (veelal recente) literatuur en van praktijksituaties aandacht geschonken aan onderwerpen uit het vakgebied. Deze onderwerpen moeten schriftelijk en/of mondeling op wetenschappelijk verantwoorde wijze worden voorbereid en in de werkcolleges worden gepresenteerd en besproken. De zelfwerkzaamheid staat hierbij voorop.

Inhoud

Het werkcollege moet gezien worden als één van de belangrijkste onderdelen van de doctoraalstudie; deelneming aan het werkcollege Externe verslaggeving zal beslag leggen op een belangrijk deel van de voor de studie beschikbare tijd.

In dit werkcollege wordt diep ingegaan op de vraagstukken van de externe verslaggeving. Hierbij gaat het om de financieel-economische gegevensverstrekking voor externe belanghebbenden op basis van maatschappelijk aanvaardbare normen. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan institutionele factoren. Aan de orde komen algemene aspecten van de financiële verslaggeving (zoals het conceptual framework, informatiebehoeften van de gebruikers, internationale ontwikkelingen, jaarrekeningbeleid, grondslagen van waardering en resultaatbepaling en dergelijke), specifieke posten van de balans en winst- en verliesrekening (immateriële vaste activa, materiële vaste activa, financiële vaste activa, voorraden en vlottende activa, eigen vermogen, voorzieningen, belastingen, pensioenverplichtingen, schulden en bijzondere baten en lasten, en dergelijke), specifieke onderwerpen (de geconsolideerde jaarrekening, de verwerking van fusies en overnames, vreemde valuta, stelselwijzigingen, financiële instrumenten, leasing, gesegmenteerde gegevensverstrekking, milieu, kasstroomoverzicht, jaarverslag, overige gegevens en dergelijke) en verslaggeving door specifieke organisaties (zoals banken, verzekeringsmaatschappijen, financiële conglomeraten, beleggingsinstellingen, pensioenfondsen, not-for-profit instellingen, fondsenwervende instellingen, woningcorporaties, zorginstellingen en overheidsinstellingen). 

Een belangrijk onderdeel van het werkcollege is een bedrijfsbezoek, waarbij met deskundigen uit de te bezoeken onderneming aspecten van de financiële verslaggeving worden bediscussieerd en waar studenten presentaties verzorgen van door hen verricht onderzoek.

Verplichte literatuur

 5-7-2002