code: A2445      studiebelasting: 9 sp      periode: niet in 2001/2002
naam: Weco. Sturing van veranderingsprocessen
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): mw. drs. J.G. Timmers
contactpersoon: mw. drs. J.G. Timmers
secretariaat: M&O/Org
aanmelding: Zie Studenten Informatiecentrum, vóór 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger), inclusief A2430 - Organisatie 1
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: -
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: verplichte literatuur en collegestof
spreekuur: op afspraak

Doelstelling

Het werkcollege heeft de volgende doelstellingen:

  1. Het analyseren en begrijpen van (organisatie)veranderingsprocessen;
  2. Het analyseren van organisatieveranderingsmodellen. Dit betekent het aangeven van sterke/zwakke kanten, aangeven in welke specifieke omstandigheden de modellen kunnen worden toegepast, etc.;
  3. Het verwerven van inzicht in de sturings/beheersingsmogelijkheden (-onmogelijkheden) van veranderingsprocessen.

Inhoud

Organisaties zijn gericht op het nastreven van continuïteit. Om te kunnen overleven op lange termijn, moeten organisaties zich voortdurend aanpassen aan zich wijzigende omstandigheden. De prikkels tot organisatieverandering kunnen afkomstig zijn vanuit de omgeving van de organisatie (bijv. wijzigende behoeften van de klant, wijzigende samenstelling van de arbeidsmarkt), de technologie (bijv. de opkomst van internet en e-commerce), of vanuit de organisatie zelf (bijv. wijziging van strategie, fusie- en overnameprocessen, wisseling in de top van de organisatie). In elk van de gevallen bepaalt een succesvolle doorvoering van de verandering of de organisatie in staat zal zijn te overleven in de toekomst.

Het werkcollege Sturing van veranderingsprocessen gaat in op het verschijnsel organisatieverandering. Een aantal onderwerpen zal aan de orde komen, zoals: organisatieontwikkelingsmodellen, organisatieveranderingsmodellen, verandering op individueel niveau, weerstand tegen verandering en methoden om weerstand te reduceren, leiderschap en organisatieverandering, organisatieleren en kennismanagement.

Methode

Het werkcollege krijgt vorm en inhoud door middel van teamwerk door de studenten. De docent heeft een stimulerende en faciliterende rol. Werkcollegesessies worden door studententeams voorbereid, in nauwe samenspraak met de docent. Naast de werkcollegesessies worden in het kader van het werkcollege ook andere activiteiten ontplooid: het opstellen van kleine teamessays t.b.v. de sessies, het opstellen van een individueel werkstuk, het uitvoeren (eventueel) van een bedrijfsopdracht, het organiseren van een bedrijfsbezoek. Tijdens het werkcollege wordt eveneens veel aandacht besteed aan presentatie-, discussie- en sociale vaardigheden.

Verplichte literatuur

Wordt nader bekendgemaakt.

 5-7-2002