code: A2441      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1, sem. 2
naam: Weco. Organisatie-advisering (management consulting)
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. F.J. Gosselink, drs. P.A. Hogervorst, prof.drs.ir. W.J. Vrakking
contactpersoon: dr. F.J. Gosselink
secretariaat: M&O/Org
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 augustus of 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger), inclusief A2430 - Organisatie 1
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: -
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: verplichte literatuur en collegestof

Doelstelling

Zie onder.

Inhoud

Het werkcollege Organisatie-advisering beoogt een praktische en theoretische basis te leggen omtrent aanpak, methoden en technieken van organisatie-advisering en organisatieverandering. Theorieën, methoden en modellen over organisatie-advisering worden toegepast met het oog op het op wetenschappelijk verantwoorde wijze onderzoeken, diagnostiseren en evalueren van problemen op het terrein van organisatie en management als basis voor ontwerp van probleemoplossende adviezen, met een implementatieplan. Naast de aandacht voor de 'tools' worden diverse aspecten met betrekking tot thema's als: adviesrelaties, ontwikkelingen in adviesfuncties, het adviesberoep en de beroepsgroep, gedragsregels, professionalisering en certificering aan de orde gesteld.

Bedrijfsopdracht/literatuuropdracht

Studenten kunnen in principe in aanmerking komen voor uitvoering van een adviesopdracht/bedrijfsopdracht. De adviesopdracht beoogt op grond van grondig onderzoek in een bedrijf en ondersteund door literatuurstudie het uitbrengen van een probleemoplossend advies, inclusief een implementatieplan voor doorvoering van het advies in het bedrijf.

Studenten die geen bedrijfsopdracht uitvoeren, vervaardigen zowel individueel als in teamverband een literatuuropdracht.

Verplichte literatuur

Wordt nader bekendgemaakt.

 5-7-2002