code: A2342      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1, sem. 2
naam: Weco. Ondernemingsfinanciering
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. M.J. van den Assem, drs. W.M. van den Bergh, drs. M.B.J. Schauten
contactpersoon: drs. M.B.J. Schauten
secretariaat: A&F/FinInv
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 augustus of 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger), inclusief A2330 - Financiering en belegging 1

N.B. dit weco. is niet toegankelijk voor studenten die reeds het A2347 - Weco. Private equity and venture capital gevolgd hebben.

aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: -
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: verplichte literatuur en collegestof

Doelstelling

  1. het vergroten van kennis met betrekking tot financieringstheorie en ondernemingsfinanciering;
  2. het in groepsverband bespreken van (financieel-economische) literatuur;
  3. het uitwerken van groepsopdrachten (cases) en het leren beoordelen, alsmede het opzetten en uitvoeren van empirisch financieel-economisch onderzoek.

Inhoud

In dit werkcollege beogen wij met u de centrale onderwerpen uit de financierings- en beleggingsleer te behandelen in hun relatie tot praktische toepassingsmogelijkheden. Deze onderwerpen zullen onder meer zijn: prijsvorming op vermogensmarkten, investeringsbeslissingen en vermogensstructuurvraagstukken.

Tijdens het werkcollege wordt op een intensieve wijze de basisliteratuur behandeld en worden enkele cases uitgewerkt. De te behandelen literatuur bestaat uit een groot aantal artikelen uit kwalitatief goede financiële tijdschriften.

De inbreng van u als student tijdens en rond de werkcollegesessies zal bestaan uit het meedoen in groepsdiscussies, het bestuderen van literatuur, het schrijven van nota’s, het uitwerken van cases, het geven van presentaties over de literatuur en de cases, het bedenken van discussiepunten en het voorzitterschap.

Verplichte literatuur

Reader met literatuur kan aan het begin van het semester worden aangeschaft.

N.B.  Finbel behoudt zich het recht voor het aantal werkcollegegroepen, dat rond dit thema wordt geformeerd, te variëren tussen 0 en 2, een en ander afhankelijk van gebleken belangstelling van studenten enerzijds en van de mogelijkheden tot personele invulling (docenten) anderzijds.
 5-7-2002