code: A2341      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1
naam: Weco. Aandelenmarkten: anomalieën en beleggingsstrategieën
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. N.L. van der Sar
contactpersoon: dr. N.L. van der Sar
secretariaat: A&F/FinInv
aanmelding: bij Studenten Informatiecentrum, vóór 1 augustus of 1 december
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger), inclusief  A2330 - Financiering en belegging 1
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: werkcollege
tentamenvorm: -
tentamenperiode: n.v.t.
tentameneisen: -
tentamenstof: verplichte literatuur en collegestof

Doelstelling

Het beschrijven van het prijsvormingsproces van aandelen en het ontwikkelen van een instrumentarium voor beleggingsstrategieën.

Inhoud

Uitgebreid aandacht wordt besteed aan de prijsvorming van aandelen en het al dan niet bestaan van de mogelijkheid van het systematisch behalen van buitengewone rendementen. Verscheidene fenomenen waaronder die van seasonals, extrapolatie, overreactie, fusies en overnames, en underpricing/overoptimism (bij beursintroducties) worden behandeld. Aan de orde komt het belang van variabelen zoals size, book-to-market, earnings-to-price, past return, dividend yield, leverage en price in relatie tot rendement en risico, en hoe dat empirisch vastgesteld kan worden. Daarmee samenhangend wordt ingegaan op het succes(?) van op dergelijke variabelen gebaseerde beleggingsstrategieën.

Tevens worden verklaringen gegeven voor het persistent aanwezig zijn van afwijkingen van rationeel gedrag zowel op individueel niveau als vanuit het perspectief van de markt. Daarmee wordt aangesloten bij een nog jonge richting binnen Financiering & Belegging, namelijk die van Behavioral Finance. Belangrijk is de empirische component van onderzoek op aandelenmarkten, het geven van een verklaring voor waargenomen gedrag op aandelenmarkten en hoe daarvan geprofiteerd kan worden.

Verplichte literatuur

Nader op te geven.

N.B.  Finbel behoudt zich het recht voor het aantal werkcollegegroepen, dat rond dit thema wordt geformeerd, te variëren tussen 0 en 2, een en ander afhankelijk van gebleken belangstelling van studenten enerzijds en van de mogelijkheden tot personele invulling (docenten) anderzijds.
 5-7-2002