code: A2335      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Financiële dienstverlening
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. J. van der Meulen
contactpersoon: dr. J. van der Meulen
secretariaat: A&F/FinInv
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoorcollege 2 uur per week
tentamenvorm: schriftelijk ('take home exam')
tentamenperiode: mei/juni
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Het vak biedt een brede oriëntatie op het terrein van financiële dienstverlening.

Inhoud

Het vak Financiële dienstverlening besteedt aandacht aan zowel het institutionele als het reguleringskader van de financiële sector. De ontwikkeling van financiële dienstverlening in nationaal en internationaal verband staat daarbij centraal. Vanwege het toenemende belang van de banksector vormt deze tak van dienstverlening een belangrijk aandachtsveld. Aandacht wordt besteed aan de wijze waarop financiële dienstverlening in het bankwezen is geëvolueerd vanuit een traditionele, op lenen en uitlenen gebaseerde, transformatiefunctie naar een multi-dimensionele intermediaire rol waarbij transformatie en beheer van risico ten behoeve van derden een steeds belangrijker rol vervuld. Als gevolg van deze veranderingen is ook de regulering van het financiële systeem gedurig in ontwikkeling. In het college wordt daarom tevens aandacht besteed aan de recente stand van zaken op dit gebied.

Naast deze systeemkenmerken komen tevens aspecten van financieel beheer in het college aan de orde, voorzover deze geen onderdeel vormen van het vak A2334 - Financieel risicomanagement. Voorbeelden van dergelijke aspecten zijn: Insolventiemodellen, Credit management en Credit rating.

Waar mogelijk en zinvol zal tijdens het college worden ingespeeld op recente ontwikkelingen die het reilen en zeilen van financiële intermediairs beïnvloeden. Als voorbeeld kan in dit verband gedacht worden aan de invoering van de EURO, recente fusies in de bankwereld, e.d.

Verplichte literatuur

 29-1-2002