code: A2316      studiebelasting: 9 sp      periode: sem. 1
naam: Weco. Economie van de financiële dienstverlening
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. P. Molyneux, prof.dr. A. Oosenbrug, e.a.
contactpersoon: dr. J. Bouman
secretariaat: A&F/FinServ
aanmelding: -
toelatingseisen:
  • propedeuse Economie behaald
  • minimaal 27 sp uit het doctoraal-1 Economie dienen te zijn behaald (cijfers 5,5 en hoger)
aanbevolen:
  • A7360 - Methoden en technieken
    Met nadruk wordt er op gewezen dat voor deelname aan de werkcolleges het vak Methoden en technieken in principe dient te zijn gevolgd. De kennis en vaardigheden die in dit vak aan de orde komen, worden in de werkcolleges bekend verondersteld. Dat betekent dat bij praktijkonderzoeken, werkstukken en dergelijke in het kader van de werkcolleges de beoordelingsnorm daar ook vanuit gaat.
  • AFB01 - Communicatieve vaardigheden
onderwijsvorm: 3 uur college per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Tijdens dit werkcollege wordt de student vertrouwd gemaakt met de specifieke economische kenmerken van de praktische uitoefening van het bank- en het beleggingsbedrijf en van het verzekerings- en pensioenbedrijf.

Inhoud

Dit werkcollege richt zich primair op de meer strategische en beleidsmatige aspecten van het managen van financiële instellingen in ruime zin. Daarmee richt dit werkcollege zich met name op de zich in de markt voordoende ontwikkelingen, op de mogelijkheden en de bedreigingen die daaruit voortvloeien voor financiële instellingen, en op de consequenties daarvan voor de bedrijfsvoering binnen een financiële instelling.

Door haar aard is dit werkcollege breed van opzet en sterk gericht op de praktijk en de actualiteit. Hoewel de colleges gedeeltelijk in het Engels worden gegeven, kan het schriftelijk tentamen in het Nederlands worden afgelegd.

Dit college maakt deel uit van de major Banking & Insurance en van de gelijknamige minor. Het werkcollege staat tevens open voor studenten die een andere major volgen.

Verplichte literatuur

Wordt op college nader bekendgemaakt.

 5-7-2002