code: A2311      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Operationeel risicomanagement
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. J. Bouman, prof.dr. A. Oosenbrug
contactpersoon: dr. J. Bouman
secretariaat: A&F/FinServ
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Zie onder.

Inhoud

In dit college, dat aansluit op het vak A2334 - Financieel risicomanagement (waarin de beheersing van financiële risico's centraal staat), wordt aandacht besteed aan de beheersing van niet-financiële risico's. Tijdens het college wordt ingegaan op het gehele proces van het binnen een onderneming managen van de risico's die de onderneming loopt. Dit betreft zowel de beleidsmatige en organisatorische aspecten van het risicobeheersingsproces, alswel de instrumenten die daarbij een rol spelen, zoals preventie en traditionele en moderne alternatieve risicofinancieringsmethoden. In het kader van het laatste wordt mede aandacht geschonken aan moderne kapitaalmarktinstrumenten en andere financieringstechnieken die een rol kunnen spelen binnen een modern risicobeheersingsbeleid.

De tijdens dit college behandelde stof sluit aan op het recent vanuit de praktijk voortgekomen en binnen het bedrijfsleven sterk in de belangstelling staande concept van het Integrated Risk Management c.q. van het Enterprise Risk Management.

Dit college maakt deel uit van de major Banking & Insurance en van de gelijknamige minor. Het college Operationeel Risicomanagement staat tevens open voor studenten die een andere major volgen

Verplichte literatuur

Wordt op college nader bekendgemaakt.

 29-1-2002