code: A2106      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Financiële rekenkunde en levensverzekeringswiskunde
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. J. Wagensveld RA
contactpersoon: drs. J. Wagensveld RA
secretariaat: A&F/AccInf
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk.
De drie onderdelen worden afzonderlijk getentamineerd. Een voor een onderdeel behaald voldoende cijfer blijft geldig. Alle drie de onderdelen moeten voldoende zijn.
Bij het tentamen is het gebruik van een programmeerbare rekenmachine in zakformaat aanbevolen. Ook een interesttafel mag worden gebruikt.
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Inhoud

Te behandelen onderwerpen:

  1. Berekeningen met behulp van enkelvoudige interest en enkelvoudig disconto zoals bij wisseltransacties, transacties met termijnbetalingen, rekening-courantkredieten, rendement van effecten. Berekening van claimwaarden. Basisdatum bij enkelvoudige interest en enkelvoudig disconto. Annuïteiten bij enkelvoudige interest. Berekeningen met LOTUS, symphonie. Basicprogramma`s voor de pocketcomputer. Enz.
  2. Berekeningen met samengestelde interest, continue interest (= continu disconto) en samengesteld disconto. Aanvangswaarden, eindwaarden, renten, annuïteiten, afschrijvingsmethoden, afschrijven op agio en disagio, rentabiliteitsberekeningen. Berekeningen met LOTUS, symphonie. Basicprogramma's voor de pocketcomputer. Enz.
  3. Beginselen van de levensverzekeringswiskunde: sterftetafels, formule van MAKEHAM, communicatietafels, koopsommen, premies, lijfrenten, pensioenverzekeringen wiskundige reserves, Zillmer, prospectieve en retrospectieve methoden, Back service. Verzekeringen op meer levens. Berekeningen met LOTUS, symphonie. Basicprogramma's voor de pocketcomputer. Enz.

Verplichte literatuur

 29-1-2002