code: A2070      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 1
naam: Theoretische informatica
internet: rooster
opleiding/fase: i&e/jaar 3&4 (oud)
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. A. de Bruin
contactpersoon: prof.dr. A. de Bruin
secretariaat: Inf
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: hoorcollege 2 uur per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: wordt nader bekendgemaakt

Doelstelling

Na afloop van dit college is de student op de hoogte van een aantal wiskundig-theoretische principes en technieken rond een aantel concepten uit de informatica. De student zal enigszins in staat zijn op dat vlak wiskundige analyses uit te voeren.

Inhoud

Van een groot aantal concepten uit de informatica zijn wiskundige modellen gemaakt. Een voorbeeld hiervan is berekenbaarheid: enigszins paradoxaal blijkt het zo te zijn dat er problemen zijn die principieel niet met een computer op te lossen zijn. Een ander voorbeeld is complexiteit: als een probleem al oplosbaar is, hoeveel inspanning vergt dit?

Daarnaast zal aandacht geschonken worden aan formele talen. Deze theorie is van belang voor compilers, maar speelt ook een rol bij het doorzoeken van teksten op bepaalde patronen.

Tenslotte zal ook modelleren met formele technieken aan de orde komen. Op een praktijkgericht niveau is dat al behandeld bij modellen-technieken zoals UML. Speciale aandacht zal gegeven worden aan het modelleren van parallelle processen.

Verplichte literatuur

Wordt nader bekendgemaakt.

 29-1-2002