code: A2045      studiebelasting: 3 sp      periode: trim. 3
naam: Modelvorming & simulatie 1
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: i&e/d1
voertaal: Nederlands
docent(en): dr.ir. H. de Swaan Arons
contactpersoon: dr.ir. H. de Swaan Arons
secretariaat: Inf
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 3 uur hoorcollege per week,
practicum in overleg met docent
tentamenvorm: mondeling en opdrachten
tentamenperiode: mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen: practicumopdrachten moeten zijn afgerond
tentamenstof: stof hoorcollege; verplichte literatuur

Doelstelling

Het vak heeft tot doel de student op de hoogte te brengen van de belangrijkste theoretische en praktische aspecten van simulatie en deze toe te passen op problemen.

Inhoud

Voor de oplossing van veel ingewikkelde problemen is simulatie een onmisbaar instrument. Nabootsing van de werkelijkheid in een computerprogramma biedt de gebruiker de mogelijkheid met een simulatiemodel experimenten uit te voeren die in werkelijkheid te duur, te gevaarlijk of in het geheel niet mogelijk zijn.

In dit vak zullen diverse typen simulatie kort de revue passeren, zoals stochastische en deterministische simulatie, dynamische en statistische simulatie, discrete en continue simulatie, Monte Carlo simulatie.

De nadruk zal worden gelegd op discrete simulatie (zoals wachttijdproblemen, logistiek), maar ook zal ruime aandacht worden besteed aan continue simulatie. De student zal inzicht krijgen in het modelleerproces dat een feitelijk systeem transformeert tot een computermodel waarmee experimenten kunnen worden uitgevoerd. Hij zal vertrouwd worden gemaakt met belangrijke onderwerpen uit de modelleercyclus, zoals conceptualisatie, specificatie, implementatie, verificatie, validatie en experimenteren. Enkele belangrijke simulatietalen zullen uitgebreid worden behandeld. Met deze simulatietalen zullen enkele modellen worden gemaakt. Omdat bij discrete simulatie de statistiek een belangrijke rol speelt zal aan een aantal statistische aspecten aandacht worden besteed. Zo zullen onder meer verdelingsfuncties, het genereren van pseudo random getallen, betrouwbaarheidsintervallen, input/output analyse worden behandeld.

Verplichte literatuur

Wordt nader bekendgemaakt.

 26-4-2002