code: A1827      studiebelasting: 6 sp      periode: sem. 1
naam: Integrale sturing en beheersing 1
internet: rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.drs. H.C. Kocks, e.a.
contactpersoon: mw. A. Bik
secretariaat: EURAC
aanmelding: inschrijving dient te geschieden voor 1 augustus 2001. Er is plaats voor maximaal 5 groepen van maximaal 30 studenten. Toewijzing vindt plaats op volgorde van aanmelding. Aanmeldingen na 1 augustus 2001 worden alleen nog gehonoreerd als er nog plaatsen beschikbaar zijn. Inschrijfformulier verkrijgbaar via internet of bij het Opleiding CoördinatieCentrum (OCC) van Eurac bv, kamer H13-02. Het volledig ingevuld inschrijfformulier dient, ondertekend, te worden ingeleverd bij het OCC.
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: wekelijks 2 uur combicollege (hoorcolleges met een grote mate van discussie over de stof) in groepen van maximaal 30 cursisten en 2 uur practicum
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: december/januari, maart/april, augustus (herkansing)
tentameneisen: aanwezigheidsverplichting colleges plus practicumakkoord
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

De doelstelling van deze module ISB-1 is de student kennis, inzicht en vaardigheid bij te brengen inzake het integraal besturen, doen uitvoeren en beheersen van organisaties. In deze module gaat het er om, invulling te geven aan integrale sturing en beheersing door middel van effectieve informatie en een op de situatie toegesneden middelen-, en maatregelenmix om de doelen van een organisatie, binnen zekere grenzen, te kunnen realiseren. Om daaraan invulling te kunnen geven wordt in deze module teruggegrepen op die onderdelen van vakken als strategisch management, management accounting, informatiemanagement alsmede theorieën inzake interne beheersing (internal control) die te maken hebben met het realiseren van integrale sturing en beheersing. De behandeling van de stof verloopt in deze module volgens een door de sectie Interne Beheersing van Eurac bv ontwikkelde Balanced Control Approach.

Inhoud

Deze module bestaat uit de volgende onderdelen:

Verplichte literatuur

Wordt nader bekendgemaakt.

 29-1-2002