code: A1809      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Business proces ontwerp & ICT
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: econ/d23/profiel, i&e/jaar 3&4 (oud)/mesor
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. G. Hendriks
contactpersoon: prof.dr. H.J. Oppelland
secretariaat: M&O/InfoMngt
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: mei/juni, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

Nadat dit vak is afgerond moet de student moet de student inzicht hebben in de verschillende aspecten die een rol spelen bij het inrichten van de bedrijfsprocessen en de informatievoorziening van een organisatie met name gericht op:

  1. de samenhang tussen deze verschillende aspecten en de (organisatorische, bedrijfsmatige, beleidsmatige en technische) context waarbinnen deze aspecten geplaatst dienen te worden;
  2. het beoordelen van de kwaliteit van bestaande bedrijfsprocessen;
  3. het vertalen van (bedrijfs-)strategie en beleid in concrete verbeteringen en aanpassingen van de bestaande bedrijfsprocessen;
  4. het identificeren van de toepassingsmogelijkheden van IT binnen de kaders en randvoorwaarden van een organisatie;
  5. het plannen van veranderingstrajecten en -projecten teneinde deze mogelijkheden te realiseren en te implementeren in een organisatie.

Inhoud

Het (opnieuw) conceptueel ontwikkelen van de structuur van de bedrijfsprocessen in relatie tot ICT, het implementeren van het nieuwe concept en het managen van de organisatieverandering die hieruit voortvloeit. Hoe kun je de bedrijfsprocessen zodanig (her)structureren dat een effectieve en efficiënte informatieverzorging voor het management bereikbaar wordt - en dat voordat überhaupt met het ontwerp dan wel de implementatie van ICT business systemen begonnen wordt? Wat is de mogelijke invloed van de ICT business systemen op de organisatie van bedrijfsprocessen, taken van medewerkers, de menselijke informatieverwerking en dergelijke?

De focus van dit vak zijn de theoretische concepten en modellen die toepasbaar kunnen zijn op de (her)inrichting van bedrijfsprocessen en de informatievoorziening van een organisatie, waarbij voornamelijk management aspecten, bedrijfsmatige en organisatorische aspecten en in mindere mate 'technische' aspecten van ICT business systemen de aandacht zullen krijgen. In dit vak zullen methoden en technieken geanalyseerd worden teneinde de bruikbaarheid bij het inrichten van de bedrijfsprocessen en de informatievoorziening te reflecteren.

Het vak beoogt toekomstige managers en verantwoordelijken inzicht te geven in de verschillende aspecten die een rol spelen bij het inrichten van de bedrijfsprocessen om een doelgerichte informatievoorziening van een organisatie te bereiken. Daarbij wordt aandacht besteedt aan:

Verplichte literatuur

Wordt bij het begin van het college bekendgemaakt.

 26-4-2002