code: A1361      studiebelasting: 3 sp      periode: trim. 2
naam: Macro-economie 2 (ectrie/i&e)
internet: homepage, rooster
opleiding/fase: i&e/d1, ectrie/d1
voertaal: Nederlands
docent(en): dr. J.A. Ribbers, drs. J.G. Veenbergen
contactpersoon: dr. J.A. Ribbers
secretariaat: AE/Macro
aanmelding: -
toelatingseisen: -
aanbevolen: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week + 2 uur practicumcollege per week
tentamenvorm: schriftelijk
tentamenperiode: maart/april, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

  1. inzicht in de belangrijkste macro-economische samenhangen en vaardigheden bij het analyseren daarvan;
  2. het vermogen een relatie te leggen tussen feitelijke macro-economische ontwikkelingen en de besproken theoretische en empirische inzichten;
  3. toegang tot de internationale macro-economische literatuur.

Inhoud

Dit college richt zich op macro-economische ontwikkelingen en de achtergronden daarvan. De micro-economische analyse beschrijft hoe economische spelers zoals bedrijven en gezinnen reageren op hun omgeving; de moderne macro-economie houdt zich bezig met de analyse van de karakteristieken van die omgeving, die het gevolg zijn van het collectieve gedrag, inclusief dat van de overheid. Op hun beurt bepalen die karakteristieken weer goeddeels het economische klimaat waarin particulieren, ondernemingen en overheden hun beslissingen nemen.

De analyse van die omgeving vergt doorgaans aggregatie van individueel gedrag, waarbij onvermijdelijk informatie verloren gaat. Maar daar staat tegenover dat die stilering extra inzichten in de dynamiek van het economisch proces oplevert. Die dynamiek - die niet zelden een weerbarstig karakter heeft - komt voor een belangrijk deel voort uit de gebrekkige onderlinge afstemming van het gedrag van overheden, particulieren en bedrijven in een onzekere wereld, waarin o.a. technologische ontwikkelingen, marktkrachten en politieke processen een rol spelen.

Verplichte literatuur

Olivier Blanchard, Macroeconomics, International Edition, 2nd edition, 2000, Prentice Hall, ISBN: 0-13-017395-9, hoofdstuk 8 tot en met 12 en 18 tot en met 21.

 26-4-2002