regels en richtlijnen, afstuderen

Stage in de opleiding Economie

Waarom een stage?

Het lopen van een stage heeft verschillende voordelen. Een stage biedt de mogelijkheid de theoretische kennis in praktijk te brengen en te zien hoe de praktijk zich verhoudt tot het geleerde. In een stage wordt ook ervaring opgedaan in het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Door de koppeling van de stage aan de doctoraalscriptie krijgt de doctoraalscriptie als vanzelf een empirische invulling. U kunt voor uw scriptie-onderzoek samenwerken met deskundigen op de stageplek, en u krijgt toegang tot de informatiebronnen ter plaatse. Bovendien kan een stage nog voordelen op het persoonlijke vlak opleveren (een vergoeding, aanvulling op het cv en wellicht zelfs een baan).

Combinatie stage-scriptie

Het is voor studenten van de opleiding Economie mogelijk om in combinatie met de doctoraalscriptie een stage te lopen. Wanneer u gebruik maakt van deze mogelijkheid, wordt de stage afzonderlijk gewaardeerd op 6 studiepunten. De scriptie blijft gewaardeerd op 15 punten. Uw scriptiebegeleider is nu tevens uw (facultaire) stagebegeleider. Hierdoor wordt een wetenschappelijke begeleiding van de stage gewaarborgd.

De stage (6 sp) kan in het nieuwe curriculum worden ingebracht in ruil voor twee modulen keuzevak (6 sp).

De mogelijkheden tot inbreng in het curriculum zijn per afstudeerrichting resp. traject aangegeven in de Bijlagen van de Onderwijs- en examenregeling Economie.

Procedure

Het is raadzaam om voorafgaand aan het begin van de stage goedkeuring van de inhoud en de vormgeving van uw stage te hebben van uw scriptie/stagebegeleider. Tevens dient de stage vooraf gemeld te worden bij de facultaire stagecoördinator. Mocht dit niet zijn gebeurd, dan is het risico dat de stage niet kan worden gebruikt voor de scriptie geheel aan de student. Stage en scriptie hoeven overigens niet noodzakelijk tegelijkertijd te worden uitgevoerd. Het is natuurlijk wel raadzaam om na het afronden van de stage niet te lang met het schrijven van de scriptie te wachten.

Het zoeken van een stageplaats is in principe uw eigen verantwoordelijkheid. De facultaire stagecoördinator kan u daarbij wel behulpzaam zijn. Zij beheert bijvoorbeeld een bestand van stageplaatsen, dat u bij haar kunt inzien.

Regeling

De stage wordt gehonoreerd met 6 studiepunten als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:

  1. De stage betreft een onderzoek. Ervaringsstages, meeloopstages, en dergelijke, komen niet in aanmerking voor studiepunten.
  2. De stage dient te worden gecombineerd met de doctoraalscriptie. Dit houdt in dat het onderwerp van de scriptie hetzelfde is als dat van de stage, dan wel dat dit in het verlengde van het stage onderwerp ligt.
  3. De stage dient vooraf gemeld te worden bij de facultaire stagecoördinator.
  4. De stage heeft een duur van tenminste drie maanden, gerekend bij een voltijdse inzet van de student. Bij een deeltijdstage wordt de minimale duur navenant langer.
  5. De scriptiebegeleider treedt tevens op als (facultaire) stagebegeleider.
  6. De stage kan slechts met een "voldaan" of met een "niet voldaan" worden gewaardeerd. Alleen bij een "voldaan" worden de 6 studiepunten toegekend. De stage wordt niet met een cijfer gehonoreerd.
  7. Een "voldaan" wordt afgegeven door de scriptie/stagebegeleider en de stagecoördinator van de faculteit gezamenlijk, middels aftekening van het tentamenbriefje. De scriptie/stagebegeleider beoordeelt de stage op de wetenschappelijk-inhoudelijke merites, terwijl de facultaire stagecoördinator toeziet op naleving van de stageregeling.
  8. Het oordeel over de stage wordt gebaseerd op:
  9. Het stageverslag van de student bevat in elk geval de volgende onderdelen:
  10. De beoordeling van de student door de stageverlenende instantie dient te geschieden op een beoordelingsformulier. De stageverlenende instantie beoordeelt overigens niet het wetenschappelijke gehalte van het stage-onderzoek. Dit behoort tot de taak van de facultaire scriptie/stagebegeleider.
  11. Zowel de facultaire scriptie/stagebegeleider, als de facultaire stagecoördinator, ontvangen een exemplaar van het stageverslag van de student als van de beoordeling door de stageverlenende instantie.
  12. Na afloop van de stage vindt een kort eindgesprek plaats met de facultaire stagecoördinator.

Algemene informatie

Voor vragen over uw stage kunt u terecht bij de facultaire stagecoördinator mw.drs. N. Twigt. Zij houdt zich bezig met informatieverstrekking aan studenten, docenten, en stage-instellingen, doorverwijzing, en dergelijke. Voor studenten heeft zij spreekuur op maandag van 10.00 tot 12.00 uur, op dinsdag van 12.30 tot 14.30 uur, en verder volgens afspraak, op kamer H 09-05, tel. 010 - 40 82172/81380.

Nieuwe stageplaatsen worden gemeld in Erasmus Magazine. Kijk voor informatie over de stages ook op de facultaire website.

 31-5-2002