opleiding Japankunde

Algemene Informatie

Sinds het studiejaar 1985/1986 heeft de korte opleiding Japankunde zich een eigen plaats verworven. Het betreft een universitaire opleiding van twee cursusjaren, die wordt verzorgd in de Faculteit der Economische Wetenschappen.

Het programma is zeer intensief en gebaseerd op 1680 uur (42 studiepunten (sp)) per jaar. Door de vele practica en werkcolleges is aanwezigheid verplicht.

De student die de studie met succes voltooit, ontvangt een getuigschrift, en mag de titel Bachelor Japankunde voeren.

Doel van de opleiding

Met deze opleiding wordt beoogd:

Studie-opbouw

De korte opleiding Japankunde is opgebouwd uit drie hoofdonderdelen, te weten:

  1. Economie van Japan (33 sp)
  2. Japanse taal (31 sp)
  3. Interdisciplinaire thema's (18 sp)

Naast de onderdelen A, B en C is er nog ruimte in het programma gereserveerd voor Computervaardigheden (2 sp).

ad A. Economie van Japan

Het programma economie van Japan bestaat uit de volgende onderdelen:

ad B. Japanse taal

Het taalonderwijs kenmerkt zich door een praktische benadering bij het ontwikkelen van met name spreekvaardigheid en leesvaardigheid.
De colleges, gespreid over 6 trimesters, omvatten:

ad C. Interdisciplinaire thema's

Dit onderdeel van het programma beoogt vanuit verschillende disciplines kennis en inzicht m.b.t. de Japanse samenleving te verdiepen en te integreren. De inhoud van de thema’s sluit zoveel mogelijk aan bij datgene wat in de economie-colleges te berde zal worden gebracht.

De volgende thema’s worden behandeld:

Japan, een plaatsbepaling

Allereerst zal aandacht worden besteed aan een historische plaatsbepaling van Japan.
Vanuit een lange termijn perspectief worden politieke-, sociaal-economische- en culturele ontwikkelingen behandeld, die belangrijke antecedenten bevatten van het hedendaagse Japan.
De ruimtelijke omgeving is van grote betekenis voor het onderkennen van de mogelijkheden en beperkingen in de ontwikkeling van de Japanse samenleving. Er zal dan ook aandacht worden geschonken aan de demografische ontwikkeling, de verhouding tussen stad en platteland, de stedelijke structuur en aanzetten tot ruimtelijke ordening.

Japan en de buitenwereld

Nagegaan wordt hoe in de moderne periode processen van natievorming en industrialisatie verband houden met veranderingen op internationale schaal. De ontwikkeling van Japan wordt behandeld binnen een bredere context van toenemende economische en politieke interdependentie in Pacific Azië.

Japan, het succes

Een analyse van de wortels van de succesvolle ontwikkeling van het naoorlogse Japan, van een verslagen natie tot een toonaangevende moderne industriestaat. Centraal staan hierbij zowel de sociaal-culturele als ook de sociaal-psychologische factoren (voorwaarden) die hebben bijgedragen tot het bereikte resultaat.

Japan, de paradox

Er wordt o.a. eerst een overzicht gegeven van de lange termijn ontwikkeling van de menselijke samenlevingen en van de meer recente processen van modernisering en globalisering. Vervolgens wordt nagegaan welke veranderingen zich aftekenen in de Japanse samenleving van vandaag, in het bijzonder in het politiek bestel, het familieleven en in de cultuur. Tenslotte wordt stilgestaan bij de effecten op de kwaliteit van leven in Japan.

Beroepsmogelijkheden

De ervaring van de afgelopen jaren leert dat er een constante vraag is naar geschoolde functionarissen, die in staat zijn op allerlei terreinen vruchtbare relaties met Japan aan te knopen en te bevorderen. Daarbij gaat het in eerste instantie veelal om middenkaderfuncties. Beroepsmogelijkheden blijken te bestaan bij het bedrijfsleven, de overheid en semi-overheidsinstellingen in binnen- en buitenland. Vooral het Japanse bedrijfsleven in Nederland toont belangstelling.

Deshima

Deshima, de overkoepelende studievereniging voor economische-linguïstische studies over Azië, organiseert vele activiteiten die een aangename aanvulling zijn op de studie. Naast lezingen over actuele onderwerpen worden bedrijfsexcursies, culturele uitstapjes, een karaoke-avond en het jaarlijkse Forum georganiseerd. Op de Deshima-borrels kan echt Japans gesproken worden met 'Rotterdamse' Japanners.

Nadere informatie

Voor inhoudelijke informatie over de opleiding Japankunde kan men zich wenden tot mw. M.Th. Geerders, office manager van de opleiding Japankunde.

Voor alle andere informatie kan men zich wenden tot de studieadviseurs.

 26-11-2001