opleiding Economie, propedeuse, SIS-R

Handvest van de Propedeuse Economie
2001/2002

Inleiding

De Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam streeft naar een zodanige organisatie van de studie Economie dat studenten (ruim) binnen de door de prestatiebeurs gestelde termijn hun studie afronden. Daartoe is o.a. noodzakelijk dat de overgang van het middelbaar onderwijs naar het wetenschappelijk onderwijs met zo min mogelijk aanpassingsproblemen verloopt. Om die reden wordt in de propedeuse de studenten de mogelijkheid geboden te studeren binnen het Studie Intensiverings Systeem Rotterdam (SIS-R).

De belangrijkste punten van dit systeem zijn:

  1. Bij het begin van elk trimester wordt de student bij de in dat trimester te doceren onderdelen van vakken (b.v. Macro-economie 1) de mogelijkheid geboden voor die onderdelen een contract af te sluiten.
    De student die een dergelijk contract sluit, wordt contractstudent genoemd.
  2. Indien de student aan nader te bepalen voorwaarden voldoet, krijgt hij voor het onderdeel van een vak, waarvoor hij een contract heeft afgesloten, een bonus. De bonus houdt in dat het onafgeronde cijfer van het tentamen over de stof van het desbetreffende trimester met een half cijferpunt wordt verhoogd.

In dit Handvest worden de nadere regels van het Studie Intensiverings Systeem Rotterdam uiteengezet.

Inrichting en Organisatie

  1. Iedere contractstudent wordt voor het begin van het collegejaar ingedeeld in een practicumgroep. Het is de student niet toegestaan van deze indeling af te wijken.
  2. Het contract kan gedurende de eerste drie practicumcolleges van elk trimester worden afgesloten. Dit geschiedt door de presentielijst te tekenen. Daarna kan een student nog wel worden ingedeeld in een practicumgroep, maar kan hij geen contract meer afsluiten.
  3. Van iedere practicumgroep wordt per onderdeel van een vak een presentielijst bijgehouden.
  4. Indien een contractstudent zich niet houdt aan de uit het contract voortvloeiende verplichtingen, wordt hij geroyeerd.
  5. Bij het begin van een trimester wordt per onderdeel van een vak bekend gemaakt welke stof voor het tentamen bestudeerd dient te worden. Eveneens wordt bekend gemaakt op welke wijze de verplichte stof getentamineerd zal worden. De wijze van tentaminering kan per onderdeel van een vak verschillen.
  6. Bij het begin van een trimester is per onderdeel van een vak een agenda beschikbaar waarin de volgende gegevens zijn opgenomen:
    1. Een inhoudsopgave van de stof die voor het goed kunnen volgen van het desbetreffende hoorcollege vooraf dient te worden bestudeerd. Verder zijn verwijzingen naar de verplicht voorgeschreven literatuur en naar opgaven uit de practicumcolleges in de agenda opgenomen.
    2. De stof van de practicumcolleges per week. Voor een aantal onderdelen van vakken geldt dat de op de practicumcolleges te behandelen opgaven zijn verdeeld in A-en B-opgaven. Een nadere uiteenzetting omtrent dat onderscheid en de wijze waarop die opgaven worden behandeld, wordt bij de desbetreffende onderdelen gegeven.
  7. Behalve de A- en B-opgaven kent een aantal onderdelen van vakken ook C-opdrachten. Deze opdrachten zijn niet vooraf voor contractstudenten beschikbaar. Studenten kunnen ook zelf voorstellen voor C-opdrachten doen. De C-opdrachten zijn primair bedoeld ter verbreding en/of verdieping van de leerstof. Zo'n opdracht kan bijvoorbeeld bestaan uit het maken van een hoorcollegeverslag of het oplossen van bepaalde vraagstukken met behulp van de computer. Ook is het mogelijk dat de student als (onderdeel van de) C-opdracht tijdens een practicumcollege een korte voordracht moet houden.
  8. Voor het vak A0020 - Informatie- en communicatietechnologie bestaat niet de mogelijkheid een contract in het kader van SIS-R af te sluiten.

Het Contract

  1. Contractstudenten bereiden wekelijks de hoorcolleges voor op basis van de in de agenda aangegeven stof.
  2. Contractstudenten bereiden wekelijks de op het practicumcollege te behandelen opgaven voor. De (practicum)docent kan verlangen dat de student zijn uitwerkingen toont.
  3. Een contractstudent kan een creditpoint verwerven indien zijn uitwerking van een op het practicumcollege te behandelen opgave aan door de (practicum)docent te stellen eisen voldoet. De (practicum)docent kan verlangen dat de contractstudent zijn uitwerkingen binnen een redelijke termijn in schriftelijke vorm inlevert. Ingeleverde uitwerkingen behoeven niet van een waardering te worden voorzien.
  4. De (practicum)docent bepaalt aan welke studenten tijdens het practicumcollege een creditpoint wordt toegekend.
  5. Creditpoints kunnen alleen worden verworven in de practicumgroep waarin de student is ingedeeld.
  6. Voor elk onderdeel van een vak dat tijdens een trimester wordt gedoceerd geldt dat een contractstudent, om de in de Inleiding genoemde bonus te verwerven, voor dat onderdeel minimaal twee creditpoints moet hebben.
    Bij voldoende deelname aan de Powerweek wordt voor elk onderdeel van een vak dat in het eerste trimester gedoceerd wordt, een creditpoint toegekend.
  7. De (practicum)docent bepaalt op welke wijze de contractstudent in staat wordt gesteld het minimaal benodigde aantal creditpoints te verwerven.
  8. Indien een contractstudent voor een onderdeel van een vak een bonus heeft verworven, wordt het onafgeronde cijfer van het tentamen over de stof van het desbetreffende trimester met een half cijferpunt verhoogd.
  9. De in artikel 8 genoemde verhoging vindt plaats bij alle voor dat onderdeel van een vak in het collegejaar 2001/2002 af te leggen tentamens. Dit betekent dat indien een student over de stof van een onderdeel van een vak, waarvoor hij een bonus heeft verworven, voor de tweede of derde maal in dit collegejaar tentamen aflegt, hij wederom de bonus krijgt uitgekeerd.
  10. De in artikel 8 genoemde verhoging kan er nooit toe leiden dat een contractstudent voor een tentamen over de stof van een onderdeel van een vak een cijfer hoger dan 10 krijgt toegekend.
  11. De contractstudent mag twee keer per trimester de presentielijst van het onderdeel van een vak, waarvan hij het practicumcollege volgt, ongetekend laten. Indien een contractstudent de presentielijst van het onderdeel van een vak waarvan hij het practicumcollege volgt voor de derde maal tijdens een trimester niet tekent, volgt automatisch royement van het contract van dat onderdeel.
  12. Indien een contractstudent zich onvoldoende op een practicumcollege heeft voorbereid, kan de (practicum)docent besluiten dat die student de presentielijst van dat practicumcollege niet mag tekenen.
  13. In bijzondere gevallen kan de (practicum)docent van een onderdeel van een vak besluiten van het bepaalde in artikel 11 af te wijken (zie ook de artikelen 17 en 18).
  14. Het contract van een contractstudent wordt geroyeerd:
    1. Volgens het bepaalde in artikel 11;
    2. Bij gebleken fraude bij het tekenen van de presentielijst;
    3. Indien de contractstudent naar het oordeel van de (practicum)docent van een onderdeel van een vak zich tijdens de practicumcolleges onbehoorlijk heeft gedragen.
  15. Indien het contract van een contractstudent is geroyeerd, krijgt die student voor het tentamen over de stof van het desbetreffende trimester geen bonus uitgekeerd.
  16. Voor deeltijdstudenten geldt een afwijkende regeling. Zij kunnen per onderdeel van een vak een bonus verwerven volgens nader door de verantwoordelijke vakdocent te bepalen regels omtrent presentie en participatie. Deze regels worden aan het begin van een trimester aan de deeltijdstudenten bekend gemaakt.
  17. Het is de (practicum)docent toegestaan van de in dit Handvest genoemde regels af te wijken ten gunste van de student.
  18. Geschillen over de interpretatie van de in dit Handvest genoemde artikelen worden ter bindende arbitrage voorgelegd aan de opleidingsdirecteur Economie.
 19-6-2001