opleiding Economie, doctoraal-2 en -3, profielen

Management en Organisatie

Internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/econ/d23/profiel/org/
Contactpersoon: mw. drs. J.G. Timmers

Het profiel Management en Organisatie is opgezet voor studenten die belangstelling hebben voor organisatievraagstukken, in de meest brede zin van het woord. 

Binnen het profiel Management en Organisatie wordt vanuit een economische invalshoek een veelheid van aspecten ten aanzien van het managen van een organisatie behandeld. Studenten leggen zelf accenten op bepaalde vraagstukken door het selecteren van werkcolleges en profielvakken waarin meer specialistische kennis op een deelgebied van organisatie wordt behandeld, door te opteren voor bepaalde majors en minors. De majors en minors zijn geformuleerd om U te helpen een samenhangend vakkenpakket samen te stellen dat ook naar de arbeidsmarkt toe een duidelijke profilering laat zien. Bijvoorbeeld het major Management en Organisatie, of de minor Management Consulting.

De werkcolleges en profielvakken die binnen het profiel Management en Organisatie worden aangeboden, hebben zowel een bedrijfseconomische- als een algemeen-economische oriëntatie. Studenten die meer affiniteit hebben met bedrijfseconomie kunnen een geheel bedrijfseconomisch georiënteerd vakkenpakket samenstellen; studenten die meer affiniteit hebben met algemeen-economische vraagstukken kunnen een geheel algemeen-economisch georiënteerd vakkenpakket samenstellen; een mix tussen bedrijfs- en algemeen-economische vakken behoort ook tot de mogelijkheden. In de opsomming van de vakken is aangegeven, welke oriëntatie in het betreffende vak wordt gehanteerd.

Bij het profiel Management en Organisatie gaat het om actuele vraagstukken van organisatie en management, zoals bijvoorbeeld de keuze voor een passende organisatiestructuur gegeven de aard van het product of dienst (wat is de invloed van e-business op de wijze waarop organisaties worden ingericht?), de werkzaamheden en karakteristieken van de werknemers (hoe ga je om met de toenemende behoefte aan thuiswerken, wat is de invloed van de krappe arbeidsmarkt op het personeelsbeleid van organisaties?), de omgeving van de organisatie (toenemende globalisering en internationalisering), het managen en verbeteren van organisatieprocessen (kwaliteitsmanagement), het beheersen ('control') van management-uitkomsten (organisational performance), het ontwerp en de inzet van informatieprocessen (informatiemanagement), het tijdig vernieuwen en verbeteren van (aspecten van) producten, diensten en processen (innovatiemanagement), de positionering van de organisatie in de markt en andere strategische vraagstukken en de invloed van de organisatiestructuur op het gedrag van de participanten (corporate governance). 

Naast aandacht voor deze inhoudelijke onderwerpen gaat het in het profiel Management en Organisatie ook nadrukkelijk om het verkrijgen van inzicht in het managen van de veranderings- en leerprocessen die met de implementatie van genoemde onderwerpen gepaard gaan, alsmede om het verkrijgen van inzicht in organisatieadviesvaardigheden en interventietechnieken die kunnen worden ingezet om dergelijke processen te begeleiden, als (extern of intern) adviseur.

Het profiel Management en Organisatie reikt studenten theorieën, modellen en denkkaders aan, waarmee verschijnselen ten aanzien van organisatievraagstukken kunnen worden beschreven en verklaard, op basis waarvan tevens aanbevelingen voor beleid en management kunnen worden geformuleerd. Daarnaast leren studenten zelf theorieën te ontwikkelen waarmee zij bestaande en nieuwe ontwikkelingen binnen organisaties beter kunnen begrijpen en beïnvloeden.

Overzicht majors/minors

 23-8-2001