opleiding Economie, doctoraal-2 en -3, profielen

International Economic and Business Studies

Internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/econ/d23/profiel/iebs/
Contactpersoon: prof.dr. J.F. Francois

Het profiel International Economic and Business Studies verenigt de studie van de internationale aspecten van zowel overheids- als ondernemingsbeleid en biedt studenten de gelegenheid zich te verdiepen in de impact van de globalisering van de wereldeconomie op het beleid en management van overheden en ondernemingen. Het profiel is specifiek bedoeld voor studenten die zich willen specialiseren in de internationale dimensie van economische vraagstukken en behandelt o.m. het management van internationale ondernemingen, internationale economische betrekkingen en in opkomst zijnde economieën.

De afgelopen 15 jaar hebben zich ingrijpende veranderingen voorgedaan in de wereldeconomie en het internationale handelsverkeer. Als gevolg van de globalisering van de wereldeconomie hebben economische omstandigheden in een wereldregio belangrijke effecten voor de economie van een andere wereldregio. Zo worden internationale financiële stromen naar landen met een laag en middelmatig nationaal inkomen – ooit het exclusieve werkterrein van internationale instellingen als het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank – gedomineerd door private portfolio investeerders en rechtstreekse buitenlandse investeringen.

In Europa vindt het integratieproces voortgang in veel opzichten, o.a. de vorming van een Europese Monetaire Unie, de introductie van een gemeenschappelijke munt (Euro) en de uitbreiding van de Europese Unie met landen in Centraal- en Oost-Europa. Deze belangwekkende veranderingen in de wereldeconomie creëren unieke uitdagingen voor het bestuur en management van overheden en ondernemingen. De profielvakken leggen de nadruk op praktijkonderwerpen als de structuur van internationale ondernemingen en -instellingen en de methodieken voor de analyse van internationaal economisch (overheids- en ondernemings)beleid. De thema's waarmee dit profiel zich bezighoudt hebben een groot maatschappelijk belang en hebben betrekking op de welvaart en armoede van naties, internationale bronnen van economische (in)stabiliteit, grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit en de effecten van globalisering op de (inter)nationale handel.

Het profiel richt zich op studenten die een loopbaan ambiëren bij internationaal georiënteerde ondernemingen en -organisaties (multinationals, internationale organisaties en onderzoeksinstellingen) en is - als major danwel minor - ook geschikt voor studenten die geïnteresseerd zijn in de gerichte bestudering van de internationale aspecten van ondernemingsbeleid (bijv. de vorming van internationale financiële conglomeraten en multinationale ondernemingen).

Overzicht majors/minors

 20-6-2001