opleiding Economie, doctoraal-2 en -3, profielen

Financiële Economie

Internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/econ/d23/profiel/finec/
Contactpersoon: drs. W.M. van den Bergh

Het profiel Financiële Economie bestudeert en analyseert de financieel-economische functie binnen het bedrijfsleven en de overheid. Deze functie neemt een steeds belangrijker plaats in binnen het economisch bestel. Vraagstukken waarmee dit profiel zich bezighoudt zijn o.a. het beheer van financiële risico's, het in samenhang daarmee ontstaan van nieuwe internationale markten voor financiële instrumenten in de vorm van derivaten, de daaruit voortvloeiende verslaggevingsproblematiek, de fiscale en juridische consequenties en niet in de laatste plaats de beheersbaarheid van deze ontwikkelingen door overheid en toezichthoudende instanties. In dit profiel krijgt ook verzekeringseconomie een plaats.

Gezien de genoemde ontwikkelingen is de vraag naar goede financieel economen groot. Afgestudeerde financieel economen beginnen hun loopbaan in de regel bij een multinationale onderneming, financieel instituut (bank, verzekeringsinstelling, vermogensbeheerder) of overheid in een specialistische functie, maar ook dikwijls als trainee in een algemene management functie. Enkele afgestudeerden worden algemeen-economisch adviseur en zijn werkzaam in een researchfunctie. Toch is het profiel niet direct gericht op het aanreiken van recepten voor de toekomstige manager. Niet het 'hoe' staat centraal, maar het 'waarom': de studie tracht een genuanceerd inzicht te geven in de complexe omgeving waarbinnen de financieel-economische besluitvorming plaats vindt.

Vereisten daarvoor zijn zowel een diepgaande specialistische kennis als een multi-disciplinaire invalshoek. De studieopbouw van dit profiel is hier volledig op afgestemd. Financiële Economie bevat algemeen- en bedrijfseconomische componenten en de student kan kiezen voor een wat breder opgezet pakket óf voor een verdergaande specialisatie. In alle gevallen wordt voortgebouwd op een degelijk theoretisch fundament. Zowel uitbouw in de richting van financieel management/financiële besluitvorming behoort tot de mogelijkheden, als ook in een meer theoretische/technische richting.

Op het gebied van Financiële economie bestaat een jarenlange samenwerking tussen de disciplines Finance & Investments, Financial- & Managerial Accounting en Economics (Monetary Economics & International Economics). Het profiel Financiële Economie steunt op de onderzoekstraditie binnen deze disciplines, maar ook op een uitgebreide wisselwerking met de praktijk van bedrijfsleven en overheid.

Overzicht majors/minors

 20-6-2001