voorzieningen

Studeren in het buitenland

Inleiding

Het kan erg aantrekkelijk zijn om tijdens de studie een aantal maanden aan een buitenlandse universiteit te studeren. Niet zozeer omdat elders het onderwijs van een betere kwaliteit is, maar wel omdat het ondergaan van een andere studie-omgeving en cultuur een bijzonder goede ervaring blijkt te zijn. Er bestaan verschillende wegen om zo'n verblijf te realiseren.
Wil men binnen Europa blijven, dan heeft de economische faculteit een groot aantal studiebeurzen beschikbaar in het kader van het Socrates programma, gesteund door de Europese Gemeenschap. Voorts participeert de faculteit in enkele samenwerkingsverbanden welke buiten het Erasmuskader vallen, doch waarop wel dezelfde uitwisselingsvoorwaarden van toepassing zijn. De programma's scheppen de mogelijkheid om, zonder verplichtingen ten aanzien van betaling van collegegelden aan de gastuniversiteit, een periode van meestal zes maanden te studeren in alle EG-lidstaten alsmede in Finland, Oostenrijk, Zweden, Zwitserland, Noorwegen en Denemarken. In totaal zijn 40 universiteiten betrokken bij het uitwisselingsprogramma met de economische faculteit van de Erasmus Universiteit. Voorbeelden zijn onder meer de Katholieke Universiteit Leuven, Université d'Aix-Marseille III, Ecole Supérieure des Sciences Economiques et Commerciales (Parijs), London School of Economics, Universidad Autonoma de Madrid, Stockholm University, Götenborg School of Economics and Commercial Law.
Voor iedere universiteit is een beperkt aantal beurzen beschikbaar.

Ook is het mogelijk gedurende 1 semester buiten Europa te studeren. Dit kan bijvoorbeeld in Australië aan de Swinburne University, in Korea aan de Yonsei University, in Amerika aan de Georgia State University of in Zuid-Afrika aan de University of Stellenbosch. Ook bij deze uitwisselingen geldt dat studenten ontheven zijn van het betalen van collegegelden.

Voorwaarde voor deelname aan deze programma's is dat de elders gevolgde vakken in het Rotterdamse curriculum zijn in te passen (zie buitenlandse vakken voor procedure en mogelijkheden). Bij de beoordeling en selectie van de beursaanvragen zal gekeken worden naar onder andere talenkennis, studievoortgang en motivatie van de aanvrager. De programma's zijn vooral gericht op studenten in hun D.2. Een minimum vereiste is in elk geval dat men op het moment van uitwisseling tenminste 27 sp uit het D.1 heeft afgerond. De procedure die gevolgd dient te worden om in aanmerking te komen voor een studiebeurs in het kader van deze programma's staat uitvoerig beschreven in de brochure Studeren in het buitenland, die evenals nadere informatie, te verkrijgen is bij het Bureau Internationalisering van de economische faculteit, kamer H 10-34, of het Informatie Centrum Internationale Relaties (ICIR) in de collegezalenhal.
De inschrijving sluit in principe eind week 13.

Gezamenlijke programma's

Mercator Master

Voor studenten Bedrijfseconomie bestaat de mogelijkheid om naast de drs-titel een internationale Mastertitel op het gebied van de bedrijfseconomie te behalen: 'the MERCATOR Master's in International Business Studies'.

Voorwaarde is dat het 3e jaar van de studie wordt doorgebracht aan een van de deelnemende buitenlandse instellingen en dat daar onderwijs wordt gevolgd in een vreemde taal. De gevolgde vakken kunnen worden ingebracht voor vakken in het D2 en D3 zodat binnen de gestelde termijn kan worden afgestudeerd met deze extra titel op zak.

Deelnemende instellingen:

Meer informatie: http://www.mercator.bwl.uni-muenchen.de

Master in Management of the European Metropolitan Region

Voor studenten Economie in het algemeen en studenten Ruimtelijke en stedelijke economie in het bijzonder die geïnteresseerd zijn in (groot)stedelijk beleid organiseert de Erasmus Universiteit Rotterdam in samenwerking met de universiteiten van Venetië, Antwerpen (UFSIA) en de Autonome Universiteit van Barcelona en EURICUR (European Institute for Comparative Urban Research) een internationale Master's cursus 'Management of the European Metropolitan Region'.

Het programma bestaat uit twee semesters en wordt in het Engels gedoceerd.
In het eerste semester (oktober-december) worden drie dagdelen per week (werk-)colleges gegeven door docenten van de diverse onderzoekinstellingen en uit de praktijk.
Het tweede semester zal in het teken staan van het schrijven van een scriptie bij een van de partnerinstellingen. Voor dit semester in het buitenland komen de participanten in aanmerking voor een aanvullende beurs.

Na het behalen van de tentamens en het succesvol verdedigen van de scriptie worden de kandidaten beloond met een officieel, door de Eramus Universiteit geregistreerd, Master's diploma 'Management of the European Metropolitan Region'. Tevens geldt de mogelijkheid het behalen van het Master-diploma te combineren met de drs.-titel voor het reguliere programma onder bepaalde voorwaarden.

Maar ook buiten deze programma's om kunnen studenten een buitenlandse studiereis en financiering daarvan organiseren. Door zo'n reis samen te stellen in overleg met een capaciteitsgroep hoeft een buitenlands verblijf niet per definitie studievertragend te zijn. Financiering kan in deze gevallen gevonden worden door in het kader van Culturele Verdragen te gaan of door particuliere fondsen aan te schrijven die speciaal zijn ingesteld ter ondersteuning van studenten die in het buitenland gaan studeren.

Voorlichting en informatie

Het is voor dit alles van groot belang tijdig met de voorbereiding te beginnen, en niet in het minst met de talenvoorbereiding ervan. Het Bureau Internationalisering van de economische faculteit organiseert elk jaar een aantal voorlichtingen voor studenten die in het buitenland willen gaan studeren. In de brochure (Studeren in het buitenland) wordt precies uit de doeken gedaan hoe zo'n studieverblijf te organiseren. Wil men zoiets gaan doen dan is het noodzakelijk om eerst deze brochure zorgvuldig te bestuderen.

Voor de brochure alsmede voor meer informatie over studeren in het buitenland - zoals studiegidsen van buitenlandse instellingen, beursfaciliteiten e.d. - wordt verwezen naar de volgende instanties:

Samenwerkingsovereenkomsten

De Faculteit der Economische Wetenschappen heeft samenwerkingsovereenkomsten met diverse universiteiten en en buiten Europa. Een up-to-date overzicht kunt U vinden bij het Bureau International Affairs van de faculteit.

 3-4-2001