code: A2049      studiebelasting: 3 sp      periode: sem. 2
naam: Bedrijfsmodelleren
internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/vak/a2049/
opleiding/fase: i&e/jaar 3&4 (oud)/mesor
voertaal: Nederlands
docent(en): prof.dr. A. de Bruin, mw. dr. A. Hoogeveen
contactpersoon: prof.dr. A. de Bruin
secretariaat: Inf
aanmelding: -
toelatingseisen: -
gewenst: -
onderwijsvorm: 2 uur hoorcollege per week, practicum i.o.m. de docenten
tentamenvorm: wordt nog nader bekend gemaakt
tentamenperiode: onbekend
tentameneisen: -
tentamenstof: stof hoorcollege, verplichte literatuur

Doelstelling

De student vertrouwd maken met diverse manieren en stijlen van het modelleren van processen in organisaties.

Inhoud

Het modelleren van bedrijven en organisaties kan op verschillende abstractieniveau’s aangepakt worden. Mogelijke invalshoeken zijn high-level versus low-level (overzicht vs. detail), formeel versus informeel, gericht op werkstromen dan wel de organisatorische invalshoek, en verder is er bij voorbeeld nog de optie om het bedrijfsmodel executeerbaar te maken in de vorm van een computergesteund systeem.

Van oudsher is dit onderwerp een onderdeel van het vak Interne Organisatie. Een nieuwe trend is om een bedrijfsmodel niet alleen beschrijvend te maken, maar ook voorschrijvend in de zin dat de gang van zaken binnen de organisatie aangestuurd wordt door een implementatie van dat model op een computersysteem. Men denke hier aan begrippen als work flow management, business process redesign, en ERP-systemen. Voorbeelden van dit soort systemen zullen aan de orde komen, en er zal praktisch mee geoefend worden.

Het modelleren richt zich op het beschrijven van zowel de structuur van een bedrijf (of non profit instelling) als op de processen die zich daar afspelen. Wat de processen betreft, het modelleren kan beperkt zijn tot soorten processen (gericht op (delen van) werkstromen of sturende processen) en/ of tot bepaalde niveaus van analyse (overzicht versus detail).
De resulterende beschrijvingen (modellen) zijn geformuleerd in een specifieke taal. Dit beschrijven in een bepaalde taal gebeurt met behulp van methoden en ‘tools’, die gedurende de colleges behandeld zullen worden. Een van de doelstellingen achter het gebruik van een speciale taal, in het bijzonder als die taal formeel is, is om een vertaalslag te kunnen maken naar informatie die nodig is om de processen te kunnen automatiseren.
Maar er is meer aan de hand. Het is gebleken, dat het gebruik van de methoden en tools en het resultaat ervan (het model) de mogelijkheid bieden om kritisch en zorgvuldig te kijken naar de processen. Ze kunnen de basis vormen van simulaties, die tot doel hebben ‘best practices’ te vinden. In deze zin biedt bedrijfsmodelleren een waardevolle aanvulling op het klassieke denken in de organisatiekunde en operations research over procesbeheersing en organisatie-ontwerp. Dit alles komt aan de orde bij het onderwerp business process redesign, een veranderingsmanagement stroming, die gebruik maakt van bedrijfsmodellerings tools.

Verplichte literatuur

Wordt nog nader bekendgemaakt.

 20-3-2001