code: A0004      studiebelasting: 4 sp      periode: trim. 2
naam: Macro-economie 2 (economie)
internet: http://www.few.eur.nl/few/edu/vak/a0004/
opleiding/fase: econ/prop, i&e/jaar 2 (oud)
voertaal: Nederlands
docent(en): drs. J.C. Loohuis, dr. A.M. Mulder, dr. J.A. Ribbers
contactpersoon: dr. J.A. Ribbers
secretariaat: AE/Macro
aanmelding: inschrijven voor practicumgroepen
toelatingseisen: -
gewenst: -
onderwijsvorm: hoorcollege, 2 uur per week;
practicumcollege, 2 uur per week;
tevens avondonderwijs
tentamenvorm: schriftelijk
mogelijkheid tot deelname aan SIS-R
tentamenperiode: maart/april, augustus (herkansing)
tentameneisen: -
tentamenstof: collegestof + verplichte literatuur

Doelstelling

  1. studenten in staat stellen de berichtgeving en de analyse inzake de belangrijkste (inter)nationale macro-economische gebeurtenissen en problemen te kunnen doorgronden op het niveau van de Financial Times, The Economist en Economisch Statistische Berichten;
  2. studenten een systematisch overzicht bieden van de belangrijkste macro-economische samenhangen.

Inhoud

Er is niet zoiets als een 'onzichtbare hand' die er voor zorgt dat elke economie voortdurend harmonisch groeit. Soms stagneert die groei, soms is de verdeling van inkomen of werk te scheef, soms ontstaan onhoudbare posities ten aanzien van zaken als schuld, inflatie of concurrentievermogen. De optelsom van het gedrag van individuele gezinnen, bedrijven, vakbonden, overheden en centrale banken - om een aantal belangrijke spelers te noemen - schept blijkbaar problemen die zich veelal niet zelf oplossen. Heel vaak is er zelfs sprake van een cumulatie van problemen. Dat is het specifieke terrein van de macro-economie.

De macro-economie richt zich op de achtergronden van de macro-dynamiek, en zoekt naar oplossingen voor factoren die een harmonische expansie in de weg staan. De feitelijke ontwikkelingen in de geïndustrialiseerde landen vormen daarbij de belangrijkste inspiratiebron. Dat betekent dat het vak voortdurend in beweging is. Dit college legt de grondslagen voor de macro-economische inzichten en betrekt ze op de actuele ontwikkelingen.

De definitie-relaties, zoals die vastliggen in de nationale boekhouding, spelen daarbij een rol als fundament. Voor de produktiemogelijkheden zijn daarnaast technische relaties van primair belang. Wettelijke regelingen, zoals uitkeringsrechten bij werkloosheid, bepalen institutionele relaties. Bijzonder interessant zijn de relaties die berusten op het - mogelijkerwijs te beïnvloeden - gedrag van de verschillende spelers. De combinatie van de verschillende relaties bepaalt de mechanismen die de macro-economische ontwikkelingen regeren. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk - werkeloosheid, overheidstekorten, Duitse eenwording - wordt de relatie van de mechanismen gedemonstreerd.

Dit vak gaat verder waar A0003 - Macro-economie 1 gestopt is.

Verplichte literatuur

 9-3-2001