opleiding Econometrie, propedeuse

Algemene Informatie

De propedeuse beslaat één cursusjaar en heeft een oriënterend, verwijzend en selecterend karakter. De oriëntatie bedoelt een juiste keuze van afstudeerrichtingen mogelijk te maken. De selectie vindt plaats door het propedeutisch examen (zie onder). De verwijzende functie van de propedeuse komt tot uiting in het advies dat elke student aan het eind van het eerste propedeutisch jaar ontvangt. Dat advies over voortzetting van de studie wordt schriftelijk door de faculteit gegeven; het is niet bindend.

De propedeuse biedt een overzicht van de econometrie en zijn hulpwetenschappen. Het onderwijs omvat hoorcolleges en oefencolleges resp. practica.

Nieuw curriculum

Per september 1999 is begonnen met een nieuw curriculum, dat geleidelijk wordt ingevoerd. In het studiejaar 1999/2000 is de vernieuwde propedeuse gestart, met colleges in trimestervorm.
Studenten die reeds in een eerder studiejaar met de propedeuse Econometrie zijn begonnen, kunnen gebruik maken van een overgangsregeling.

Het propedeutisch examen

Het propedeutisch examen wordt schriftelijk afgenomen en omvat de volgende verplichte examenonderdelen:

Tentamens

Tentamens over de verschillende (sub)onderdelen worden afgenomen in november/december, maart en juni, met een herkansing voor alle onderdelen in augustus.

Versnelde herkansing

In de eerste week van januari is er een mogelijkheid om deel te nemen aan een versnelde herkansing van maximaal 2 tentamens in de vakken die in het eerste trimester zijn gedoceerd, onder de volgende voorwaarden:

  1. de versnelde herkansing staat uitsluitend open voor studenten die voor het eerste studiejaar in de propedeuse staan ingeschreven;
  2. de versnelde herkansing staat uitsluitend open voor studenten die voor het desbetreffende vak een cijfer 4,0 of hoger hebben behaald.

Testsysteem

Daarnaast bestaat in ieder trimester de mogelijkheid om deel te nemen aan een zgn. Testsysteem.
Dit systeem is van toepassing op alle (onderdelen van) vakken in de propedeuse, met uitzondering van

Vrijstelling

Vrijstellingen voor (bepaalde onderdelen van) het propedeutisch examen worden verleend door de Examencommissie Economische Wetenschappen.

Mentorsysteem

Met ingang van het afgelopen studiejaar is er in de propedeuse econometrie een mentorsysteem ingevoerd. Vrijwel alle docenten van de capaciteitsgroep EBI, die met de propedeuse te maken hebben, zijn als mentor opgetreden. Tijdens de Workshop econometrie zullen de eerstejaars studenten in mentorgroepen worden ingedeeld.
Een mentorgroep bestaat uit zeven tot acht studenten. Na een kennismakingsgesprek zullen er steeds individuele gesprekken met de studenten worden gevoerd, onder andere over de studiekeuze, over de studievoortgang, over struikelvakken en noem maar op.
Natuurlijk kan de student ook zelf aankloppen bij zijn of haar mentor.

Wij hopen op deze manier de eerstejaars te stimuleren en eventuele moeilijkheden zo snel mogelijk op te sporen.

Doorstroming van propedeuse naar doctoraal-1

Econometriestudenten, ingeschreven aan de Erasmus Universiteit, die het propedeutisch examen na één jaar nog niet hebben afgerond maar reeds een aanvang willen maken met (een deel van) het doctoraal-1 programma, kunnen de voorzitter van de Examencommissie Economische Wetenschappen verzoeken toegang te verlenen tot het afleggen van bepaalde doctoraal-1 tentamens. Als richtlijn geldt dat per tentamenronde aan hoogstens vijf tentamens uit propedeuse en doctoraal-1 tezamen mag worden deelgenomen.

Aangeraden wordt slechts met grote terughoudendheid gebruik te maken van deze mogelijkheid. In alle gevallen is overleg met de docenten van de betreffende doctoraalonderdelen zeer gewenst.

 9-3-2001